Hírek
Mit tegyünk, hogy idén ne a pazarlásról szóljon a húsvét
Húsvét közeledtével sokszor hajlamosak vagyunk túlvásárolni magunkat, és akár több családnak is elegendő ételt készíteni, aminek egy része végül a szemetesben köt ki. Azért, hogy az élelmiszerpazarlást és az abból eredő felesleges költekezést megelőzzük, érdemes már előre felmérni a vendégeink számát, és azt, hogy milyen ételeket és süteményeket készítünk idén.
Azonban így is előfordulhat, hogy néhány ételből többet készítünk, mint amennyi elfogyna. Ilyenkor érdemes kreatívan végigondolni hogy a megmaradt alapanyagokat milyen izgalmas fogásokká alakíthatjuk át. A maradék tojásból például szendvicskrémet, a kiszáradt répatortából pedig sütinyalókákat készíthetünk a gyerekek segítségével.
Igen, a gyerekekkel töltött közös idő is fontos eleme lehet a húsvéti készülődésnek és a mai rohanó világban bizony az együtt töltött időt is érdemes tudatosan megtervezni. Így megelőzhetjük, hogy a húsvéti emlékeink csupán az eszeveszett takarításból és főzésből álljanak. Például jó program lehet a közös főzés a gyerekekkel, a tojásfestés vagy a tojáskeresés is. A közös sütögetés és főzőcskézés pedig remek lehetőséget nyújt arra is, hogy a gyerekek megismerjék a zöldségek és a gyümölcsök változatos felhasználási módját is.
Húsvétkor a finom falatokat látva a legtöbben hajlamosak vagyunk elfelejteni az egészséges táplálkozás szabályait, átadjuk magunkat a gasztronómiai élvezeteknek.
Azonban nem árt odafigyelni erre is, hogy elkerüljük az ünnep utáni rosszulléteket. Próbáljunk meg az ünnepi időszak alatt is a kiegyensúlyozott, valamint mértékletes étkezésre törekedni. Így a pénztárcánkat az emésztőrendszerünket és a környezetünket sem terheljük.
agrotrend.hu / BAON, Lizik-Varga Katalin