Hírek
Milyen hatással van a koronavírus az élelmiszermárkákra?
A koronavírus napjaink egyik legforróbb témája, amely a fogyasztói attitűdöket és a viselkedést várhatóan hosszú távon befolyásolni fogja. Jelenleg a vírus okozta bizonytalanság miatt az egészség fenntartása és a betegség kockázatainak minimalizálása prioritást élvez a fogyasztói döntésekben.
A bizonytalanság nagymértékben befolyásolja a márkahűséget, így fontos, hogy a márkák felelősségteljesen viselkedjenek, és a fogyasztók érdekeit képviseljék. A járványhelyzetnek köszönhetően számos fogyasztó jövedelemkiesést szenved el (pl. elbocsátás, fizetés nélküli kényszerszabadság), amely vásárlási döntéseikben is megnyilvánul.
fotó: pixabay
A vásárlások a vírus elleni védekezést célozva egyre inkább „értékközpontúvá” válnak, így a szükségtelen tulajdonságokért prémiumárat követelő márkák jelentősége csökken. Noha a koronavírussal kapcsolatos hírek között elenyésző a pozitív, a fogyasztók észlelik például a társadalom visszahúzódásának kedvező környezeti hatásait. Továbbá egyes márkák bevonják a fogyasztókat a vírus elleni küzdelembe. Ilyen például a munkavállalók segítését támogató termékek megvásárlása.
A fogyasztók társadalmi igényekre adott reakciói befolyásolják a márkák elfogadását. A tudatos fogyasztók elvárják, hogy a márkák bizonyítsák etikus és felelősségteljes viselkedésüket, amely az ár meghatározástól egészen a környezetvédelemig és a teljes ellátási lánc integritásáig terjedhet.
agrotrend.hu / NAK