Hírek

Miért fontos megmosni a gyümölcsöt?

A téli időszakban is fontos a vitaminpótlás, aminek egy részét a citrusfélék fogyasztásával fedezhetjük. Nem árt azonban az óvatosság abban a tekintetben, hogy a gyümölcsök felületét különböző anyagokkal kezelik, amelyek kockázatot is rejthetnek – figyelmeztetett a Nébih.

A hatóság kiemeli, hogy a gyümölcsöket fogyasztás előtt alaposan le kell mosni tiszta, folyó vízzel, sőt, a felületkezelt gyümölcsöknél a héj eltávolítása után érdemes kezet mosni, mielőtt felbontanánk. Így elkerülhetjük, hogy a növényvédő szer vagy egyéb szennyeződés a gerezdekre, ezáltal a szervezetünkbe jusson – írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixnio.com

Érdemes azt is tudni, hogy a csomagolás a szállítás közben, esetenként pedig a felületkezelés során is beszennyeződhet, ezért ne hagyjuk, hogy a tárolódobozzal, tartóval játsszanak a gyerekek, inkább dobjuk ki és mossunk kezet – emelték ki az élelmiszer-biztonsági szakértők.

A citrusfélék hosszú utat tesznek meg, míg elérnek az asztalunkig. A hetekig tartó szállítás és raktározás során a gyümölcsöket a penészedés és a kiszáradás veszélye fenyegeti, ezért felületüket penész elleni szerrel kezelik, a kiszáradás ellen pedig bevonják viaszréteggel, ez lehet mesterséges vagy természetes.

A különleges fogyasztói igények kielégítésére kizárólag viasztechnológiát alkalmaznak, azaz kimarad a gombaölő szer, amit egyébként a biogyümölcsök esetében sem használnak – részletezték, hozzátéve, hogy az alkalmazott technológiákat a Nébih ellenőrzi, rendszeres hatósági mintavétellel.

fotó: pixnio.com

Arról, hogy a gyümölcsöt csak viaszréteggel vonták be, vagy penész elleni szerrel is kezelték, a termék címkéjén, illetve az üzletben, a hozzá kapcsolódó feliratról tájékozódhat a fogyasztó. Ezt az információt a kereskedők az ömlesztett, nem előre csomagolt áruk esetében is kötelesek feltüntetni.

A vásárlók viszont jobb, ha tudják, hogy a felületkezelő szereket nem lehet mosással eltávolítani a héjról, vagyis a viasszal kezelt terményeknek csak a pucolás után előkerülő belső részét tanácsos fogyasztani.

Ha a jelölés nem egyértelmű, akkor a gyümölcsöt legjobb kezeltnek tekinteni, és ez alapján felhasználni.

Azt is jelezték, hogy a boltban kapható aszalt vagy kandírozott citrushéjkészítmények csak felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek, ezért azt javasolják, hogy sütéskor jobb ezeket használni a frissen reszelt gyümölcshéj helyett, de az is biztonságos, ha a viasszal kezelt vagy ökológiai termesztésből származó gyümölcsöket választjuk.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés