Hírek

Mi a jó kolbász titka?

Igazán remek hangulatban zajlott a hatodik alkalommal megrendezett kolbásztöltő verseny az elmúlt hétvégén, szombaton. A résztvevőket kora tavaszias időjárás örvendeztette meg. Annak ellenére, hogy a 10 órai kezdéskor még csak belefogtak a csapatok a kolbásztöltésbe, a finom falatokból a sátraiknál már ekkor sem volt hiány.

Korán érkeztünk a versenyre, s a véletlennek köszönhetően elsőként a város erdélyi testvértelepülése, Zabola sátránál kötöttünk ki, ahol szívélyes kínálásban volt részünk. Sebestyén Levente, aki a városka önkormányzatának képviseletében érkezett, a Heol kérdésére elárulta: valamennyi korábbi alkalommal részesei voltak a rendezvénynek. Számukra legfőképpen az identitásuk és a közösség erősítését jelentik ezek a programok – írja a heol.hu.

fotó: wikipedia

– A gasztrokultúra is bővül, hiszen olyan dolgokat hozunk és ismerünk meg, amelyeket mi, illetve az itteniek másként készítenek. A versenyben a saját ízeinket mutatjuk be. A titok: mi nem használunk vörös paprikát nagy mennyiségben. A kolbász színe is sápadtabb ezért. Készítünk májast is, pástétom formájában – mondta a zabolai vendég.

A helyi kertbarátkör sátrához a régi ismeretség okán invitáltak, ugyancsak szívélyesen. Nagyné Váradi Anna megosztotta velünk: az egyik tagjuk, Fajcsák János most vágott disznót, így biztonsággal állíthatja, hogy frissen készült töpörtővel kínálják a kilátogató vendégeket.

– Jól megsült, gyönyörű a színe az állaga, és az íze is kiváló – kínálta a kertbarátköri tag, megtámogatva ajánlását azzal az érvvel: egy hatalmas tálcával hoztak, s a kezdésre szinte alig valami maradt. Szavai szerint minden alkalommal, amikor részt vesznek valamilyen gasztrorendezvényen, egy sor finomsággal rukkolnak elő.

– Sós és édes sütemények, hájas tészta. Ez utóbbi a ­régi disznóvágások elengedhetetlen része volt. A pálinka is mind házi, a tagjaink saját terméséből készült – tette hozzá.

Bent a sátrukban már Tóth Benedek válaszolt arra a kérdésre, hogy mitől lesz finom a kolbász. Szerinte a fokhagymától, a fűszerektől, a borstól, a sótól, s hogy mindez megfelelő arányban legyen. – Van egy jól bevált receptünk. Gyulai-féle kolbászt készítünk. A kertbarátcsaládban ez már díjat nyert. Most nyersen visszük a zsűri elé, ők megsütik és értékelik.

Füstölve volna az igazi, de arra nyilván nincs időnk, több napunk. Füstöléskor meleg füstöt kap a kolbász, és az ízek ennek köszönhetően összeérnek. A töltés előtt is állni kellene hagyni fél vagy egy napot a húst, de itt a versenyen erre nincs mód – mondta Benedek.

Nagy Csaba, az eseményt megnyitó füzesabonyi polgármester úgy fogalmazott, hogy az egyik fő törekvésük a közösségépítés. Ezek a programok jól szolgálják ezt a célt. Helyes úton járnak, amit mutat, hogy nagyon sokan jöttek el, hiszen tizenegy csapat nevezett.

Jámbor Dénes, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Heves megyei referense rövid köszöntőjében tolmácsolta dr. Nagy István agrárminiszter üdvözletét.

A MNVH a ­Vidékfejlesztési Államtitkárság szervezete. Kérdésünkre elmondta, hogy az egyik feladatuk olyan események, rendezvények felkutatása, amelyek beleillenek a vidékfejlesztésbe és hagyományőrző szerepük van.

Betyáros öltözékben jöttek a debreceniek

Zagyva Imre Debrecenből érkezett füzesabonyi barátja, Kovács László meghívására a társaival együtt. A debreceni csoport feltűnő ruházata egymástól ugyan eltérő, de valamennyi darab az 1848 előtti korszakból való, ez 1825-től hordott viselet.

Próbálják Rózsa Sándor korának öltözékét felidézni, s megmutatni a két évszázaddal ezelőtti megjelenést. Néprajzi gyűjteményeket tanulmányoznak, azokból tudják, hogy például a kalapban a dísz melyik oldalon legyen, vagy milyen madár tollát tűzzék ki. Ez tájegységenként változik.

– Bal oldalt, a szív ­felőli részen hordjuk a bicskát, ott van a zsebóránk, a karikás ostor. A toll pedig azt jelképezi, hogy a túlvilágra távozott emberekkel tartjuk a kapcsolatot. Amit viselek, az a túzokkakas tolla, mert a Sárrétről származom, s e tájnak ez a jellegzetes madara – mondta a vendég.

agrotrend.hu / heol.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szakmai partner
Nyakas Farm
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés