Hírek
Megváltoztatták a burgonyát: meglepő, de kulcsfontosságú tulajdonságot kaphatott
Plusz géneket adtak burgonyanövényekhez.
A spanyol Castilla-La Mancha Egyetem kutatói sáfrány géneket építettek be a burgonya növénybe, így lényegesen megnövelve a burgonyagumók krocin- és pikrokrocin-tartalmát és antioxidáns-kapacitását. Ezzel a módszerrel a gumók krocintartalma grammonként elérheti a 360, pikrokrocin tartalma pedig a 800 mikrogrammot, szárazanyagra számítva, írta az Agroinform alapján az Infostart.
A kutatók szerint az apokarotenoidok csoportjába tartozó két vegyület erősíti a fogyasztók egészségi állapotát és kórokozókkal szembeni ellenálló képességét, ezért abban reménykednek, hogy az így megváltoztatott burgonya fogyasztása világszerte csökkenthetné a megbetegedések számát és azok gyógyításának költségeit. Ez különösen a legszegényebb országok számára bír különös jelentőséggel.
Fotó: pixabay.com
A kutatók a sáfrány gének beültetésére célzottan választották a burgonyát, amely a világban egy főre számítva, a legnagyobb mennyiségben fogyasztott növény.
agrotrend.hu / Infostart