Hírek

Megjelent az alkoholízű alkoholmentes sör

A komló aromáját mesterségesen pótolták, így az “alkoholíz” is megmarad a nullaszázalékos sörben. Komló egyáltalán nem kerül az italba, ez pedig környezetkímélő, hiszen nem kell megtermelni és szállítani a növényt.

Bár az alkoholmentes sörök eladásai az elmúlt években jelentősen nőttek Európában, még mindig sokan vannak, akik nem szimpatizálnak az itallal, mivel az ízét nem találják olyan jónak, mint a hagyományos sörökét, írja a Store Insider.

Rövidesen azonban itt is fordulat következhet be, miután dán kutatók olyan módszert találtak ki, amellyel az alkoholmentes sör íze nem válik „vizessé”.

Fotó: Adobe Stock

A megoldást, a Koppenhágai Egyetem professzorának találmányát a Nature Biotechnology szakfolyóiratban mutatták be. „Ami az alkoholmentes sörből hiányzik, az a komló aromája. Amikor eltávolítjuk az alkoholt a sörből, akkor a komlóból származó aromát is kiöljük belőle” – idézi az intézmény közleménye Sotirios Kampranist, a módszer kidolgozójának szavait.

Kampranis és kollégája, Simon Dusséaux különleges molekulák segítségével pótolja a hiányzó aromát. Ehhez a művelethez a sütőiparban pékélesztőnek nevezett mikroorganizmust, valamint monoterpenoidokat használnak. Előbbiek egyfajta miniatűr gyárakként működnek, melyek képesek felszabadítani a komló aromamolekuláit. A kutatók ezeket összegyűjtik, és a sörfőzési folyamat végén hozzáadják a készülő italhoz, írja a hvg.hu.

A páros úgy tartja, hogy a módszer sokkal költségkímélőbb, mivel komlót egyáltalán nem tesznek a főzőtartályba. „(…) Csak az illatot és az ízt átadó molekulákra van szükségünk, nem pedig a tényleges komlóra” – mondta Sotirios Kampranis, aki szerint a folyamat egy fenntarthatóbb sörfőzési eljárás kezdetét is jelentheti. Ennek oka, hogy az aromakomlót főként az Egyesült Államok nyugati partvidékén termesztik, ahonnan el kell szállítani. A másik, hogy a komlótermesztés rengeteg vizet igényel.

Mi teljesen kihagyjuk az aromakomlót, ezáltal pedig a vizet és a szállítást is” – magyarázta a dán professzor, akinek eljárását már több dániai sörfőzdében is vizsgálják.

agrotrend.hu / Store Insider

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szakmai partner
Nyakas Farm
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés