Hírek

Medvétől rettegnek Felsővisnyó közelében

Egyre nagyobb problémát jelentenek az emberekre támadó medvék Szlovákiában. Az elmúlt két hónapban összesen négy alkalommal támadtak medvék emberre, és egyre gyakoribbá váltak azok az esetek is, amikor a veszélyes ragadozók megritkították a gazdák által tartott állatok állományát.

Létrehozva:

|

A zsolnai kórházban végezte az a felsővisnyói vadász és erdész, akik medvetámadás áldozatai lettek hétfő reggel. Krístína Bocková, az Állami Természetvédelmi Hivatal szóvivője úgy tájékoztatott, hogy a két férfi egy meglőtt vaddisznóra ügyelt egy ligetben, ahol a medve rátámadt először az erdészre, majd később a vadászt is megtámadta, aki pedig rálőtt a vadállatra, de elpusztítani nem tudta, írja az Infostart. Mindkét férfi sebesülését kórházban kellett ellátni, s egyiküket megfigyelésre bent is tartották az egészségügyi intézményben.

A medvetámadás helyszínén – amely kevesebb mint egy kilométerre történt Felsővisnyótól – megfigyelést végzett az Állami Természetvédelmi Hivatal barnamedvéket megfigyelő akciócsoportja is. A természetvédők a helyszínen megtalálták az állat nyomait, ami igazolta a ragadozó jelenlétét. A hivatal felhívta a figyelmet, hogy a medvének lőtt sebe van, ami miatt agresszív lehet, és veszélyeztetheti a véletlenül közelébe kerülő embereket. Az akciócsoport megfigyelés alatt tartja a támadás környékét, hogy megelőzze az esetleges újabb találkozásokat. Az incidensről tájékoztatták a rendőrséget és Felsővisnyó polgármesterét is, aki arra szólította fel a falu lakosságát, hogy a saját biztonsága érdekében mindenki mérlegelje a felsővisnyói völgy és környékének meglátogatását.

Fotó: MTI

Szlovákiában idén ez már a sokadik eset volt, amely során emberre támadt a medve. Március végén az északnyugat-szlovákiai Kovácspalota egyik erdei útján sebesített meg egy állat egy arra kocogó férfit. Tavaly december elején a Herencsvölgy melletti erdőben támadt turistákra a medve. Októberben pedig a Kis-Fátrában történt hasonló eset, melynek során az arcán, a törzsén és a végtagjain sebesített meg egy erdei futót a vádállat. Minden esetben súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedtek el a megtámadottak.

Az elmúlt szombaton Kassa határában gázolt el egy személyautó egy közútra tévedt medvét. Az állat az ütközés után koordinálatlanul mozgott az úttesten, ám végül nem lőtték ki, mert nem sokkal később magától elpusztult. A balesetben a gépkocsi sofőrje nem sérült meg.

Hivatalos adatok szerint Szlovákiában mintegy 1200 medve élhet. A Barnamedve Akciócsoport tavaly nyolc barna medvét lőtt ki, négy egyedet pedig az orvvadászok öltek meg. A medvetámadások miatt létrehozott akciócsoport csak szélsőséges esetben tartja elfogadhatónak, hogy elpusztítson egy medvét. A problémás esetekről szóló legtöbb bejelentés a Polyána-hegyaljai, a felső-nyitrai, a turóci és a liptói régióból érkezik, de a délebbre fekvő járásokból is érkezett már lakossági bejelentés arról, hogy medvét láttak az emberek a határban.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook