Hírek
Már virágzik a kamilla
Ezekben a napokban lehet gyűjteni az egyik legfontosabb hazai gyógynövény, a vadon előforduló kamilla virágját.
Régebben alig volt olyan kert, udvar, fõleg vidéken, amely ne lett volna terítve kamillával. A kiváló minõségû, vadon termõ magyar kamillavirág hungarikum, külföldön is keresett. Aki nem rest, az most is megteheti, hogy összeszed belõle annyit, amennyi a téli idõszakban a család igényeit kiszolgálja. Az elmúlt hetek aszályos idõjárása ellenére közepes mennyiségû termésre van kilátás, áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében – írja a teol.hu.
fotó: pixabay.com
A nyers kamillavirágot évente 200-500 tonna közötti mennyiségben gyûjtik hazánkban, jellemzõen az Alföld területén, a Tiszántúlon, de megyénkben is, fõleg Nagydorog, Paks, Hõgyész környékén.
A gyûjtés, felvásárlás, szárítás komoly szervezettséget igényel a gyûjtõk, átvevõk részérõl, mivel rövid idõ alatt hatalmas mennyiségû nyers kamillavirágzat átvételét, feldolgozását kell megoldani. A gyûjtött kamillavirágzat minõsége eltér a termesztett változatétól: erõs, zamatos, kellemes illatú és kesernyés ízû, nem esik szét, kevésbé porlik a feldolgozás során, és az illóolaját is jobban megtartja.
Termesztõterülete az utóbbi években 300-500 hektár között alakult hazánkban, alapvetõen növekvõ tendenciát mutat. Termesztésben a kamilla vetése augusztusban történik, növekedését, fejlõdését a tavaszi idõjárás, fõként a csapadék mennyisége markánsan befolyásolja.
fotó: pixabay.com
A termesztett kamilla betakarítása a beltartalom alakulásától függ, fontos a pontos idõzítés, amit folyamatos mintázással és laborvizsgálatokkal tudnak meghatározni a termesztõk.
Az idei év a szakértõk szerint jónak mutatkozik, a vízhiány hatására a zöldtömeg bizonyos területeken kisebb lett, de az állományok, egységesek, sûrûek voltak, a növény nem feküdt el, kártevõk, kórokozók károsítása nem jelentkezett.
A meghûléses megbetegedések kezelésének kedvelt gyógynövénye a kamilla, mely elsõsorban gyulladáscsökkentõ hatása miatt hasznos. A kamillavirágból gyógyteát forrázat készítésével nyerhetünk, az edényt lefedve 10-20 percig állni hagyjuk, majd szûrjük.
agrotrend.hu / teol.hu