Hírek

Ma már nem divat a disznóvágás

A Tolna megyei falvakban már csak a lakosság huszonöt-harminc százaléka vág disznót, mondta a tolnanémedi Balogh István, díjnyertes böllér.

Balogh István böllér lapunknak elmondta, hogy ő már karácsony előtt túl volt három hízó levágásán, egyet a fiának, kettőt a családjának.

fotó: wikipedia

– Sokkolóval kábítottuk el a disznókat, kivérzésük után leöntöttük hideg vízzel, és mindegyiket megpörzsöltük. Utána egymás után bontóasztalon orjára bontottam a hármat, azaz hanyatt feküdtek, és egyenként levettem a négy sonkájukat és fejüket. Aztán hasukra fordítottam a disznókat, kivágtam az oldalszalonnáikat, kivettem a karajt a gerincük mellől, lebontottam az oldalasokat.

A megmaradt belsőségeket szétválasztottam. Vannak hasznos és nem hasznos dolgok. A májat, lépet, veséket felhasználjuk, de a beleket kidobjuk. Már nem divat a bél megtisztítása, inkább jó minőségű műbeleket használunk a kolbász, májas hurka, rizses hurka töltésére, és szívesen készítjük a disznósajtot is – mondta.

Balogh István díjnyertes böllér, aki 2019-ben és 2020-ban is a Vecsési Sportegyesület csapatával nyert, évekkel ezelőtt pedig a dombóvári vadásznapon vadászként főzőversenyen szerezte meg az első helyet. A disznóvágást az idei évben is javasolja mindenkinek.

– Lehetőség szerint mindenki vágjon, vagy vágasson disznót, mert annál jobb nincsen, mint amikor az ember a saját szája íze szerint tudja fűszerezni, elkészíteni a finomságokat. A kukoricával, búzával nevelt disznók húsa egészséges, míg az adalékokkal nevelteké vizes. A nevelgetett disznó öt hónap alatt a száz-százhúsz kilót is eléri. A kétéves nagy súlyú disznónak már érett, jó a húsa. A levágásra szánt disznónak legalább nyolc hónaposnak vagy egyévesnek kell lennie, mielőtt a böllér kezébe kerül, akkor van belőle jó minőségű termék – tette hozzá.

Balogh István elmondta, az „ősöktől” látta, hogyan kell fűszerezni a disznóságokat: sóval, borssal, egy kicsi köménnyel, fűszerpaprikával. Tíz kiló kolbászba tizen­nyolc-huszonhárom deka sót és húsz-huszonhárom deka paprikát kell tenni. A túlfűszerezésnek nem híve, szerinte az a jó, amikor lehet érezni a hús ízét.

– Afelé haladunk, hogy sosem lesz már olyan, mint régen, amikor a disznóvágások népünnepélyek voltak. Tizenöt-húsz éves koromból vannak ilyen emlékeim. Most már egy ideje csak a családunknak, ismerősöknek vágom a sertéseket. A termékek a következő disznóvágásig kitartanak, a hűtőnkben nemrég azonban találtam egy tavaly előtti szalámit, amiből reggelire eszegetünk a feleségemmel – mondta.

agrotrend.hu / teol.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szakmai partner
Nyakas Farm
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés