Hírek

Lezárult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza

A korábbi évekhez hasonlóan idén március 21-én útjára indult az egész országra kiterjedő tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. Az első időszakban 1423 vizsgálatra került sor, a szakemberek 101 esetben szabtak ki bírságot, összesen több mint 6,3 millió forint értékben – jelentette ki Erdős Norbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az AM keddi közleményében.

Az államtitkár hozzátette, a tavaszi szezonális ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával a területileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szervek, valamint a Nébih szakemberei végzik.

Fotó: pixabay.com

A közleményben Erős Norbert kiemelte, az elrendelt fokozott hatósági felügyelet célja, hogy ismeretlen eredetű, nem megfelelő minőségű élelmiszer ne kerülhessen a fogyasztók asztalára a húsvéti időszakban. A hatóság kiemelten ellenőrzi a friss húsokat, a pácolt, füstölt húskészítményeket, az édesipari termékeket, a primőr import zöldségeket és gyümölcsöket, a borászati termékeket, a szeszes italokat, továbbá a helyben készre sütött fagyasztott péktermékeket.

Az államtitkár a közleményben hangsúlyozta, a tavaszi szezonális ellenőrzés első időszakában március 21. és április 3. között 1423 ellenőrzésre került sor. A szakemberek 246 élelmiszer-előállító helyet, 874 élelmiszer-forgalmazó és 303 vendéglátóhelyet vizsgáltak. A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 26 alkalommal figyelmeztetést, 101 esetben bírságot alkalmaztak szankcióként, és összesen több mint 6,3 millió forint büntetést szabtak ki. Az élelmiszer-előállító és forgalmazó létesítményekben a feltárt jogsértés miatt 6 alkalommal kellett a tevékenységet korlátozni. 

A közlemény szerint az államtitkár arra is kitért, hogy a különböző létesítmények ellenőrzésénél az ellenőrök leggyakrabban higiéniai problémákat tártak fel, valamint a nyomon-követhetőségben találtak hiányosságot.

A szakemberek az első időszakban 5165 hazai és külföldi élelmiszer tételt ellenőriztek, amelyből 95-öt kellett kivonni a forgalomból, országosan 3371 kilogramm mennyiségben. Az ellenőrzés alá vont élelmiszereknél a fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési idő lejárta, illetve a jelölési hiba miatt akadt probléma.

A vizsgált 303 vendéglátóhelyen 33 esetben higiéniai, 6 esetben nyomon-követéssel kapcsolatos hiányosságokat tártak fel a szakemberek. A dolgozók egészségügyi alkalmasságát pedig 19 helyen nem tudták igazolni – tette hozzá a közlemény szerint az államtitkár.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nyakas Farm
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés