Hírek

Korlátozások a Shell-kutakon: itt a lista!

A Shell 191 töltőállomásból álló hálózatában a nemzetközi teherforgalom által leginkább használt tíz kúton a mai naptól alkamanként maximum kb. 100 liter vásárlása lehetséges bármely típusú üzemanyagból. A legfontosabb hazai tranzitútvonalak mellett található tíz állomáson bevezetett intézkedést a megnövekedett igények indokolják.

A kormány benzinárstopot vezetett be Magyarországon, amit február 15-től további három hónapra meghosszabbítottak. Ennek megfelelően a kutak továbbra sem adhatják 480 forintnál drágábban a 95-ös benzin és a dízel literjét – írta a Store Insider.

Ezzel számos környező és távolabbi országhoz képest olcsóbb lett Magyarországon üzemanyaghoz jutni: a Holtankoljak.hu adatai szerint a 95-ös benzin ára még Romániában is magasabb, 492 forint, Ausztriában pedig 523 forintot kérnek literjéért, de Norvégiában és Hollandiában már a 700 forintot is meghaladja a literenkénti ár.

Fotó: pixabay.com

Ez lehet az oka annak, hogy az utóbbi hetekben számos kúton kiugróan megnőtt a kereslet. A fix ár azonban a kisebb kutaknak problémát jelenthet, így volt, aki Facebook-üzenetben kérte a törzsvásárlóit: kíméletből ne vásároljanak nála azért, hogy ne kelljen több veszteséget termelnie. A kis benzinkutak tulajdonosai mostanra érdekvédelmi szervezetet alapítottak, és áfacsökkentést kérnek a kormánytól. 

De a megnövekedett kereslet nem csak őket érinti. Az előző év hasonló időszakához képest már januárban erős forgalomnövekedést tapasztaltak a Shell hálózatában, februárban pedig az igények további növekedésére számítanak. Jelentős mennyiségeket vásárolnak a teherfuvarozók, a nagy tételben tankolók már az eddig jellemzően csak a hazai lakosság által használt állomásokra is betérnek. Számottevően megemelkedett a külföldi személy- és teherautós vevők száma is.

Úgy fogalmaztak a sajtóközleményben, hogy „az ellátásbiztonság fenntartása érdekében” 2022. február 22-től a legfontosabb tranzitútvonalak mellett található 10 Shell-állomáson tranzakciónként maximum bruttó 50 ezer forint értékben, maximum körülbelül 100 liter tankolható bármely típusú üzemanyagból. A napon belüli vásárlások száma továbbra sem korlátozott ezeken az állomásokon, csak a kútoszlop által kiadható egyszeri mennyiség. Az intézkedés a Shell hálózatának kevesebb mint 10 százalékát, kizárólag autópálya melletti állomásokat érint. Az intézkedés visszavonásig érvényes. Közben az üzemanyag-kiszállítást is maximális kapacitásra emelte a Shell, a kiszállítási időszakokba extra műszakokat iktattak be, és logisztikai személyzetüket a készletutánpótlási feladatokra csoportosították át.

Az intézkedés az alábbi kutakat érinti:

– Székesfehérvár M7 A M-7.59 KMSZ., Szfehérvár, 8000
– Székesfehérvár M7 B M-7.59 KMSZ.B.old., Szfehérvár, 8000
– Tata M1 A Remeteségpuszta A. old., Tata, 2890
– Tata M1 B Remeteségpuszta B. OLD., Tata, 2890
– Gelej M3 A Külterület, Gelej, 3440
– Gelej M3 B Külterület, Mezőkeresztes, 3440
– Lajosmizse K/Bal M5 autópálya 67. km Kelet, Lajosmizse, 6050
– Lajosmizse NY/Jobb M5 autópálya 67. km Nyugat, Lajosmizse, 6050
– M7 Balatonkeresztúr A M7 autópálya 167 km jobb oldal, Balatonkeresztúr, 8648
– M7 Balatonkeresztúr B M7 autópálya 167 km bal oldal, Balatonkeresztúr, 8648

agrotrend.hu / Store Insider

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés