Hírek
Kézfertőtlenítőt gyárt a pálinkafőzde
A gyógynövény alapú gyógyhatású készítmények, kozmetikumok és a kiváló minőségű pálinka után immár alkoholos kézfertőtlenítőket is gyárt egy családi cég. A kisvállalkozás harmincéves szakmai múltjának, az ez idő alatt kiépített kapcsolatrendszerének és összeszokott munkatársi csapatának is köszönhetően tudott olyan gyorsan reagálni a megnövekedett piaci igényekre, hogy a Keve család logója alatt forgalmazott flakonok már a napokban felkerülnek a drogériák polcaira.
Jókora, ezerliteres tartályokban áll az alkoholos kézfertőtlenítő a Gradiens Kft. perbáli üzemében. Akár így, „lábon” eladhatnák a gélt, mégpedig extra haszonnal, annyian érdeklődtek náluk, miután híre ment, hogy a járvány egyik slágercikke nagy mennyiségben készül a Zsámbéki-medence északi csücskében – írja a Magyar Nemzet.
fotó: pixabay.com (illusztráció)
A cég alapítói, Keve Tibor és felesége, Szenttornyai Andrea 1990-ben gyógynövényi alapú gyógyhatású készítmények fejlesztésére és gyártására hozták létre a társaságot. Keve Tibornak – aki negyed századon át dolgozott a Richter gyógyszergyárnál, és ez idő alatt több mint kilencven szabadalom, köztük a Panangin megalkotásában is aktívan részt vett – a cél azonban mindig is a kiváló minőségű termékek fejlesztése és a tisztességes megélhetés biztosítása volt.
S nincs ez másképp most sem, amikor már a két fia, a közgazdász Zoltán és a jogász végzettségű Tibor vezeti a társaságot. A cég 2014 óta Keve Manufaktúra márkanév alatt pálinkafőzéssel is foglalkozik, nekik azonban ebben is a színvonal az első.
– Minőséget kínálunk megfizethető áron, nevezhetnénk ezt akár az ars poeticánknak, amiből nem engedünk – mondja Keve Tibor, az idősebb fivér. A fiatalabbik, Keve Zoltán pedig hozzáteszi: – A terméken rajta van a családunk neve, ez pedig kötelez. Szilárd etikai elveink szerint mindig is a fenntartható üzleti modell volt a célunk, az, hogy a következő generációk is tovább vihessék a céget. Ehhez viszont hosszú időn át kell jól és jót csinálni. Szerintem ennek a gondolkozásnak és az elmúlt harminc évben tanúsított vállalkozói magatartásunknak is köszönhetjük, hogy viszonylag könnyen be tudtuk indítani a kézfertőtlenítő gyártását, be tudtuk szerezni az ehhez szükséges alkoholt, flakont, kupakot, címkézőgépet, és le tudtuk gyártatni a címkéket is – vélekedik.
Ami nem volt azért olyan egyszerű, hiszen nemcsak a kézfertőtlenítő, de lassan a gyártásához, csomagolásához szükséges alapanyagok is hiánycikknek számítanak. Mégis, az ötlet megszületését követően pár nap múlva készen volt a gél, két hétre rá pedig megindult a termelés is.
A leghosszabb időbe az ilyen jellegű termékeknél kötelező biocidengedély beszerzése telt, de az egyszerűsített eljárásban megkapták a 180 napos engedélyt, és már úton van a végleges engedélyezés is. Mint ifj. Keve Tibor fogalmaz, itt is megmutatkozott a kisvállalkozások nagy előnye, hogy rugalmasan és gyorsan tudnak alkalmazkodni a változó piac igényekhez.
Az idő rövidsége miatt ugyanakkor egyelőre nem tudták teljesen automatizálni a gyártást: a nagy tartályokból félautomata gépekkel töltik meg az 500, illetve 200 milliliteres műanyag flakonokat, de így legalább az eddigi tíz helyett már tizenöt környékbeli munkavállalónak tudnak megélhetést biztosítani.
Nemcsak a töltést, de a címkézést és a csomagolást is ők végzik, Keve Zoltán elmondása alapján így heti 30-40 ezer flakonnal tudnak majd szállítani a nagy drogériáknak a saját fejlesztésű termékből. Merthogy az itt készülő kézfertőtlenítő nem a WHO-receptúra alapján készül. Vírus- és baktériumellenes tulajdonságait tekintve természetesen megfelel az elvárásoknak, de olyan anyagokat is tesznek bele, ami gátolja a bőr kiszáradását.
Vagyis erős illata ellenére Kevéék kézfertőtlenítője nem pálinkából készül, mint ifj. Keve Tibor ironikusan megjegyzi, nem azért dolgoztak vele ennyit, hogy rálocsoljuk a kezünkre.
Keve Zoltán azért elárulja, az elő- és utópárlatban van még annyi alkohol, amit kinyerve akár még kézfertőtlenítőt is lehetne belőle gyártani, de ez valójában felesleges, ha van tiszta alkohol. Márpedig számukra van: az évtizedes piaci kapcsolatok és a megbízhatóság akkor is különös értékkel bír, ha az embernek néhány tankernyi alkoholra van szüksége.
Ahogyan a piaci tapasztalat is felértékelődik, ami szerint bár most szerencsésen alakultak a dolgok, és a cég portfóliója újabb készítménnyel tudott bővülni, azért a vállalkozás életében továbbra is a gyógytermék, illetve a 2014 óta sikert sikerre halmozó pálinka üzletág az elsődlegesek.
A minőségellenőrzést és minőségbiztosítást végző saját analitikai laborjukból indul minden fejlesztés, az ISO-tanúsítás szerint működő üzemükben termékeiket hatóanyagra standardizálják. Az elmúlt évtizedekben már mintegy harminc saját fejlesztésű termékkel jöttek ki, ezek között 11 regisztrált gyógyhatású készítmény, valamint több étrend-kiegészítő és natúrkozmetikum található.
ősz óta pedig egy új kozmetikai termékcsaládon dolgoznak, ami a tervek szerint már az idén kapható lesz a drogériákban. Ami pedig a pálinkát illeti, idősebb Keve Tibor vágya ugyan a tökéletes törköly elkészítése volt, de végül „be kellett érnie” egy tökéletes aszúszőlő-pálinkával, amit azután további hat íz követett.
A szintén saját fejlesztésű lepárlóban egyelőre még csak évi két-háromezer palacknyi nedű készül ízenként, a terv azonban itt is a fokozatos építkezés és a bővítés.
agrotrend.hu / Magyar Nemzet