Hírek
Kevesebb az idei szezonális büfékben lefoglalt áruk száma
Megnyugtató eredményekkel zárult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nyári ellenőrzés-sorozatának első üteme. Bár a hatóságnak most is számos esetben kellett intézkednie, a lefoglalt, illetve forgalomból kivont áruk mennyisége elmarad az elmúlt évitől.
A Nébih tájékoztatása szerint július végéig csaknem háromezer ellenőrzésen több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a területi élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek. Az ellenőrök összesen mintegy 8900 hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak meg, amelyekből 6,56 tonnát kellett kivonni a forgalomból – írja a Magyar Nemzet.
fotó: pixabay.com
A nyári ellenőrzések során kiemelt figyelem irányult turisztikai szempontból frekventált helyeken működő kereskedelmi és vendéglátó létesítmények, a mozgóboltok és a büfékocsik tevékenységére, emellett a fagylalt előállítását és forgalmazását, valamint az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetését is figyelemmel kísérték a hatóság szakemberei. Az ellenőrök elsősorban a termékek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-biztonsági feltételeit, valamint a minőséget és nyomon követhetőséget vizsgálták. A nyári melegben kiemelten fontos szempont a hűtési lánc folyamatos fenntartása.
Ezzel kapcsolatban az idei szezonban a korábbihoz képest többször adódott probléma, ugyanakkor a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, képzettségével kapcsolatos, valamint a higiéniai hiányosságok aránya csökkent. A megvizsgált csaknem kilencezer hazai és külföldi élelmiszertétel esetében 2019-hez képest csökkent az ismeretlen eredetű, nem nyomon követhető termékek előfordulása, és kevesebb volt a fogyasztásra alkalmatlan élelmiszer is. Bár a jelölési problémák aránya és a lejárt tételek száma emelkedett, így is kevesebb terméket kellett kivonni a forgalomból a tavalyi hasonló időszakhoz képest.
Az ellenőrzések folytatódnak, a hatóság szakemberei augusztus 20-ig kiemelt figyelmet szentelnek a szezonális élelmiszerek vizsgálatának.
agrotrend.hu / Magyar Nemzet