Hírek

Kereskedelmi változások az Egyesült Királysággal 2021. január 1-től

2021. január 1-től megváltoznak az Egyesült Királysággal való kereskedelem szabályai, az ország Európai Unióból való kilépése okán. Ezért 2020. november 16-án a brit külügyminisztérium és kapcsolódó szervezetei szervezésében megrendezésre került egy Webinar.

Az angol nyelvű tájékoztató a minél zökkenőmentesebb átállás érdekében került megszervezésre – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A résztvevő brit szakértők összefoglalták, milyen változásokra számíthatnak, akik az Európai Unióból Nagy-Britanniába való kereskedelemmel, exporttal vagy importtal foglalkoznak. Az előadás végén két esettanulmány bemutatásával gyakorlatiasabb módon is végigvezették a résztvevőket a hamarosan bevezetésre kerülő változásokon.

Szignifikáns változások várnak minden vállalkozásra, amely az Európai Unió és Nagy-Britannia között kereskedik. A változások három lépcsőzetes fázisban kerülnek majd bevezetésre, különböző fázisokban különböző szabályok lesznek érvényben. Az első fázis 2021. január 1-én indul, majd április 1. és július 1-től fokozatosan szigorodni fognak a határellenőrzési-, vám-, behozatali- és kiviteli szabályok.

Fontos, hogy minden vállalkozás, amely bármi nemű kereskedelmet folytat az Európai Unió és az Egyesült Királyság között, minél hamarabb felkészüljön a változásokra, mert azok a tárgyalások kimenetelétől függetlenül mindenkire érvényesek lesznek 2021. január 1-től.

Fotó: wikimedia

A jelenlegi viszonylag egyszerű szabályozás helyett további lépések bevezetésére kerül sor. A többlet-teendők mennyisége attól függően változik, hogy az ellátási lánc mely pontján jelenik meg az adott kereskedő/vállalat.

Egyik fontos változás, hogy a britek számára a behozatalhoz és a kivitelhez szükség lesz egy az Egyesült Királyság által kibocsátott EORI számra. Az EU kereskedőinek szintén szükségük lesz az EORI-számra, de ezt egy EU tagállamnak kell kibocsátania, mert a teljes átállást követően a korábban az Egyesült Királyságban kibocsátott EORI számok már nem lesznek számukra érvényesek.

Az Egyesült Királyság a fázisok kezdetével egyre szigorodó határellenőrzést vezet be, amely az átmeneti időszak végére, 2021. július 1-re válik teljes körűvé. Az importra vonatkozó biztonsági és védelmi nyilatkozatok követelményétől az első hat hónapban eltekinthetnek. Az ellenőrzött árukat (például jövedéki termékeket) importáló kereskedőknek azonban várhatóan 2021. januárjától teljeskörűen be kell tartaniuk a vámkövetelményeket.

Az határellenőrzési helyszínek kezdetben távolabb eshetnek a valós határtól, erre kijelölt rendeltetésű helyeken, vagy egyéb, erre a célra jóváhagyott helyiségekben végezhetik őket. Az agráriummal kapcsolatos árucikkekre vonatkozó szabályozásokat külön is szerepelteti a honlapján a brit kormány importra és exportra vonatkozóan egyaránt. 2021. júliustól a teljes körű átállást követően növelni fogja a kormány a fizikai és személyi ellenőrzések számát.

Az alábbi (angol nyelvű) honlapon a brit kormány összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat az átmeneti időszakot illetően a vállalkozások és az állampolgárok számára. Várhatóan a teljes webinar előadás-anyaga is felkerül a közeljövőben. https://www.gov.uk/transition

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés