Hírek

Kelendő foglalkozás lett a permeteződrón-pilóta

Mintegy 5,3 millió hektár termőföld található Magyarországon, amely folyamatos növényvédelmi kezelést igényel. A magyar GDP közel 25 százalékáért felelő mezőgazdálkodásban az időjáráson kívül a legnagyobb veszteséget az úgynevezett talajtaposási kár okozza, ami hektáronként 8–10 százalékos profitkiesést okoz a gazdálkodók számára.

Baranyában a mezőgazdaság összes bruttó hozzáadott értéken belüli aránya meghaladja az országos részesedést, így a megyében is egyre többen ismerték fel, hogy a talajtömörödöttség megszüntetéséhez szükséges extra üzemanyagon, időn és eszközamortizáción kívül van egy további gyakran elfelejtett hatása a megtaposott talajnak, mégpedig a jelentős terméskiesés. Erre a problémára jelenthet megoldást, ha nem hagyományos, hidas műtrágyaszórókkal, hanem mezőgazdasági drónokkal végzik a permetezést. 
A legtöbb gazdaságnak anyagilag nem okozna problémát megvásárolni az olcsónak épp nem nevezhető távirányítású repülő berendezéseket, ám óriási szakemberhiány mutatkozik permeteződrón-pilótából.

Fotó: pixabay.com

 

Scheerer Imre családja a pécsváradi járásban gazdálkodik mintegy ezer hektár területen. A fiatal gazdálkodó három éve végezte el a permeteződrónpilóta-képzést és azon túl, hogy azóta nem járt hidas műtrágyaszóró a földjükön, az ország minden részéről hívják.

– Számomra a drónozás hobbiként indult, majd miután édesapám számszerűsítve is látta, hogy jelentősen megnőtt a mezőgazdaság profitja, a környékbeli ismerős gazdálkodók egymásnak adták a kilincset, hogy náluk is szükség lenne a légi permetezésre – meséli Scheerer Imre, akit épp az ország túlsó felén, valahol Debrecen mellett értünk el telefonon. – Nem jellemző, hogy ilyen messzire eljövök, hiszen Baranyában is tudnék napi 24 órában dolgozni a drónommal, akkora az igény erre a munkára – meséli büszkén a fiatal vállalkozó.

A jelenleg bevetésre kész összes mezőgazdasági drónpilóta a termőföldek maximum 1–2 százalékának a munkaigényét képes ellátni, így a vállalkozó kedvű fiatalok számára hosszú távon, átlag feletti megélhetést jelenthet, amennyiben permeteződrón-pilótaként szakképesítést szereznek. 

 

agrotrend.hu / bama.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés