Hírek

Javában zajlik a szüret

Javában folyik a szüret a megye két borvidékén. Az első adatok szerint jó minőségű borok érlelődhetnek majd a pincékben. A korai fajták már kádon vannak, illetve a rozénak szánt vörös szőlőket szedték le eddig a termelők.

Nem ritkaság a forgalmasabb utakon sem a szőlőt szállító traktorok látványa, melyek kisebb-nagyobb dugót képeznek alkalmanként. Ez is jelzi, javában folyik a szüret a szekszárdi borvidéken – írja a teol.hu.

fotó: pikrepo.com

A korai fehér fajtákat, mint a királyleánykát vagy a cserszegi fűszerest már leszedték a szekszárdi borász, Vesztergombi Csaba ültetvényein. Emellett a pinot noir szőlőből rozénak valót szedtek eddig. Közben természetesen figyelik, mérik a többi szőlőfajta cukorfokát, savtartalmát is. A cabernet sauvignon cukorfoka például már húsz körül jár, pedig ennek a szőlőnek a szedése még jócskán várat magára, mondta a jó hírű borász. A következő napokban szedik a vörös fajtákat, így a pinot noirt vörösbornak, majd sorra a többi fajtát is.

– Mindig úgy tervezzük a szedést, ahogyan a szőlő érésben a legoptimálisabb állapotban van. Mi szeretjük kint tartani a szőlőt minél tovább, tavaly kékfrankost szedtünk október végén, előtte lévő évben merlot-t. De volt példa rá, hogy novemberre is átnyúlt a szüret, mondta Vesztergombi Csaba.

Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere elmondta, a próbaszüretek is azt bizonyítják, hogy magasak a cukorfokok, a savakra kell az idén jobban figyelni, mert a nagy melegben hamarabb elégnek, főleg az erre hajlamos fajtáknál, mint az oportó vagy a rizlingszilváni. A termés mennyiségével elégedettek lehetnek a termelők. A szőlő értékesítésével inkább a kisebb területtel rendelkező gazdák vannak bajban.

Bősz Adrián, a Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke – aki maga is több ültetvénnyel rendelkező borász – elmondta, a mustfokok jók, a korai fehér fajtáknál 18-19-est mértek, a savak viszont gyengébbek, de még megfelelőek. A szőlőfürtök egészségesek. Jelenleg a gazdák zöme a kékszőlőkből rozéborokat készít, sőt van, ahol már ki is erjedt a rozébor. A kékfrankost, a merlot-t erre a célra a napokban szedik a gazdák. A rozéboroknál nem cél a magas alkoholfok, inkább a gyümölcsösebb, zamatosabb íz az elvárás.

A szőlő felvásárlási ára is napi téma a termelők között. Mivel kevesebbre van igény, így az árak is ehhez igazodnak. Sokan abban bíznak, legalább a tavalyi árakat megadják a borászok.

Az Alföldön viszont emelik a szőlő árát, ennek oka, hogy náluk sok jelentkező volt zöldszüretre, így ott kevesebb lett a termés Az alföldi borászok közül sokan viszik ki a frissen szüretelt bort Olaszországba, kamionokkal, mivel az a hír járja, hogy ott a lepárlásért literenként 3 eurót, közel 1200 forintot fizetnek.

agrotrend.hu / teol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés