Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Javában zajlik a szüret

Javában folyik a szüret a megye két borvidékén. Az első adatok szerint jó minőségű borok érlelődhetnek majd a pincékben. A korai fajták már kádon vannak, illetve a rozénak szánt vörös szőlőket szedték le eddig a termelők.

Nem ritkaság a forgalmasabb utakon sem a szőlőt szállító traktorok látványa, melyek kisebb-nagyobb dugót képeznek alkalmanként. Ez is jelzi, javában folyik a szüret a szekszárdi borvidéken – írja a teol.hu.

fotó: pikrepo.com

A korai fehér fajtákat, mint a királyleánykát vagy a cserszegi fűszerest már leszedték a szekszárdi borász, Vesztergombi Csaba ültetvényein. Emellett a pinot noir szőlőből rozénak valót szedtek eddig. Közben természetesen figyelik, mérik a többi szőlőfajta cukorfokát, savtartalmát is. A cabernet sauvignon cukorfoka például már húsz körül jár, pedig ennek a szőlőnek a szedése még jócskán várat magára, mondta a jó hírű borász. A következő napokban szedik a vörös fajtákat, így a pinot noirt vörösbornak, majd sorra a többi fajtát is.

– Mindig úgy tervezzük a szedést, ahogyan a szőlő érésben a legoptimálisabb állapotban van. Mi szeretjük kint tartani a szőlőt minél tovább, tavaly kékfrankost szedtünk október végén, előtte lévő évben merlot-t. De volt példa rá, hogy novemberre is átnyúlt a szüret, mondta Vesztergombi Csaba.

Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere elmondta, a próbaszüretek is azt bizonyítják, hogy magasak a cukorfokok, a savakra kell az idén jobban figyelni, mert a nagy melegben hamarabb elégnek, főleg az erre hajlamos fajtáknál, mint az oportó vagy a rizlingszilváni. A termés mennyiségével elégedettek lehetnek a termelők. A szőlő értékesítésével inkább a kisebb területtel rendelkező gazdák vannak bajban.

Bősz Adrián, a Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke – aki maga is több ültetvénnyel rendelkező borász – elmondta, a mustfokok jók, a korai fehér fajtáknál 18-19-est mértek, a savak viszont gyengébbek, de még megfelelőek. A szőlőfürtök egészségesek. Jelenleg a gazdák zöme a kékszőlőkből rozéborokat készít, sőt van, ahol már ki is erjedt a rozébor. A kékfrankost, a merlot-t erre a célra a napokban szedik a gazdák. A rozéboroknál nem cél a magas alkoholfok, inkább a gyümölcsösebb, zamatosabb íz az elvárás.

A szőlő felvásárlási ára is napi téma a termelők között. Mivel kevesebbre van igény, így az árak is ehhez igazodnak. Sokan abban bíznak, legalább a tavalyi árakat megadják a borászok.

Az Alföldön viszont emelik a szőlő árát, ennek oka, hogy náluk sok jelentkező volt zöldszüretre, így ott kevesebb lett a termés Az alföldi borászok közül sokan viszik ki a frissen szüretelt bort Olaszországba, kamionokkal, mivel az a hír járja, hogy ott a lepárlásért literenként 3 eurót, közel 1200 forintot fizetnek.

agrotrend.hu / teol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés