Hírek
Ismét meghirdetik a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot – Nevezési határidő 2022. október 21.
2022-ben immár kilencedik alkalommal hirdeti meg az Agrárminisztérium Nemzeti Pálinkakiválóság Programját. Ezen megmérettetés során kizárólag olyan pálinkatételek kerülnek kiválasztásra – és a megszokott módon, többnyelvű kiadványban is bemutatásra – melyek magas minőségüknek köszönhetően méltán képviselhetik ezt az ágazatot. A legjobbak közül egy pedig az Agrárminisztérium Pálinkája nevet is viselheti.
A Nemzeti Pálinkakiválóság Programot (NPP) az Agrárminisztérium még 2014-ben indította el figyelemmel arra, hogy a pálinka mindig is azon értékek között szerepelt, amelyek jellemzik magyar kulturális identitásunkat, hiszen maga az alaptermék és annak előállítása több száz éves hagyománnyal gyökerezik kultúránkban.
Fotó: wikimedia
A pálinka komoly potenciálokat magában hordozó termék az előállításával foglalkozó vállalkozások gazdaságban betöltött szerepét és tevékenységét, illetve turisztikai és gasztronómiai lehetőségeit tekintve. Mára pedig helyet szorított magának a magasabb igényű gasztronómiában is. A minőségi pálinkát az igényes fogyasztók, a divatosabb éttermek, sőt a vállalkozások – partnereik számára ajándékként – is szívesen vásárolják.
A Program a kezdetektől sokat változott, alapvető céljai azonban változatlanok:
- A tételek magas szintű érzékszervi és analitikai minősítésével egy olyan megbízható válogatás összeállítása, mely méltón mutatja be az előállítók széles körét és alkalmas a sokszínű hazai kínálatot is reprezentálni;
- A szakmailag megalapozott kiválasztás és értékelés keretében minősített pálinkák piacra jutásának támogatása, hazai és nemzetközi rendezvényeken történő bemutatása.
- A Programban induló termelőknek elismerést nyújtani a legmagasabb szinten és a lehetőségekhez képest gazdasági előnyök biztosítása.
- A Program által képviselt érték kiaknázása a fogyasztók felé történő kommunikációban.
- Széles körű fogyasztói szemléletformálás, megismertetni a minőségi pálinka és törkölypálinka fogalmát, színes kínálatát, gasztronómiai jelentőségét és kulturált, mértékletes fogyasztásának fontosságát, hazai és külföldi fogyasztókkal.
- Az oltalom alatt álló pálinkák nagyközönség általi jobb megismerésének biztosítása.
A programra minimum 3 – maximum 9 – termékkel, alkategóriánként maximum 1-1 termékkel lehet nevezni úgy, hogy a következő alkategóriák közül legalább 3-ra kötelező terméket beküldeni:
- birs,
- vilmoskörte,
- meggy,
- kajszibarack,
- szilva,
- illatos szőlő.
A felhívás, a nevezési lap és a szabályzat az alábbi linken érhető el.
A nevezési határidő: 2022. október 21. 12.00 óra
agrotrend.hu / NAK