Hírek
Hogy mi az igazi libás ételek titka? – Szoboszlón kiderült
Tepertő, toros- és töltött káposzta, kása, hamburger és leves – szigorúan libából. A felsorolás igencsak hiányos, ennél jóval többféle ételt kóstolhatunk november eső hétvégéjén Hajdúszoboszlón a Márton-napi vigadalomban. Péntektől egészen vasárnapig tart az eszem-iszom a fürdővárosban, a nem rég felújított Szent István parkot a háromnapos fesztivál idejére ínycsiklandó illatok lengik körül.
Forrás: Tóth Imre
A bezárások és a visszahúzódások korát éljük, de ehhez képest a legtöbb vendéglátós most jelent meg ezen a fesztiválon; öt melegkonyha van, három hajdúszoboszlói, illetve Debrecenből és Balatonról érkeztek, de természetesen az új boroknak is nagy szerep jut. A korábbi fesztiválokhoz képest több árust sikerült kicsábítanunk ide, a gasztronómiai vonalat többek között mézek, sajtok, kolbászok képviselik, ezen felül kézműves termékek is megtalálhatók itt – tudatta a haonnal Sós Csaba, a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója.
A jó ételekhez természetesen színpadi műsorok is társulnak, már hagyomány, hogy először a helyi csoportok lépnek fel. A művelődési központ vezetője elmondta, nagy merítéssel dolgoznak, igyekeznek a szórakoztatás valamennyi válfaját megjeleníteni: tánc, néptánc, népzene, sportbemutató, nyugdíjas csoport, stand up, valamint koncert is szerepel a programok között.
A vendéglátósok gondoskodtak arról, hogy mindenki megtalálja a fogára való libaételt, aki nem akart nekiülni egy szép nagy combot rágcsálni, az sem maradt ki a ludas lakomából. A helyi Vadaskert Vendéglő olyan ételekkel készült, amelyeket séta közben is könnyen elfogyaszthatnak a vendégek.
– Az egyik főételünk a füstölt libamelles szendvics, ez elég népszerű, de a legnépszerűbb ételünk a libazsíros kenyér lilahagymával. Direkt nem csináltunk libacombot és hasonló ételeket, mert tudtunk, hogy minden más vendéglátóegység ezzel fog készülni – mondta el érdeklődésünkre Parti Ágnes tulajdonos.
Míg beszélgettünk, liba-rilettet kent a kenyérre. Ez nem más, mint a kemencében sült libamellnek az eltépkedett húsa, amit vajjal és a saját zsírjával kikevernek, az így kapott krémet lehet kenyérre kenni, de Ágnes még egy kis lilahagymalekvárt is kent a rilette tetejére.
A sátorba belépve gőzölgő ételek látványa fogadott minket, a Barabás étterem pultjánál álltunk meg néhány szóra. Nem aprózták el a felhozatalt, az étlapjukon libamell, libatepertő, kemencés libacomb, libával töltött káposzta, libahússal töltött kolbász, zúzapörkölt, ludaskása és csöröge is szerepelt. Hollósi Attila étteremvezető elmondta, a libacomb és a ludaskása az abszolút befutó a vendégek körében, a csöröge pedig verhetetlen.
– Azt szoktam mondani, hogy az igazi libás ételeknek az a titka, hogy nem készítik el otthon az emberek, hanem eljönnek, és itt megveszik egy évben egyszer – véli.
Mint mondta, a comb elkészítése munkaigényes, ludaskását pedig szinte senki nem csinál otthon. ők pedig a libaételek nagy mesterei, Debrecenben idén már 16. alkalommal fogják megrendezni a Márton-napi libalakomát.
A teljes cikk galériával itt olvasható.
agrotrend.hu / HAON, KD