Hírek

Hiába csökken egy-két élelmiszer ára

Ez az inflációra aligha lesz hatással. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szerint az élelmiszerárak emelkedésével még mindig nem tartanak lépést a fizetések.

Árháború alakult ki a nagy kereskedőláncok között, sorra csökkennek alapvető élelmiszerek árai, vagyis ez egy olyan verseny, amelyben a vásárlók járnak jól. Erdélyi Dóra, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője az InfoRádióban először arról beszélt, mely élelmiszerek ára csökkent és miért éppen azok.

"Egyre több kiskereskedelmi lánc szállt be ebbe a versenybe, először a vaj ára került célkeresztbe, majd a trappista sajt árát vágták meg egyre több hálózatnál. Soron következett a száraz tészta, de említhetnénk a tejföl, a szeletelt sonka, a joghurtok és a kenyér árát is, amelyek egyre szélesebb körben kezdenek csökkenni. Az okok között elsősorban a forgalom visszaesése és az infláció említendő, mivel 2022-ben igen dinamikusan, 14,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Magyarországon, az élelmiszerárak pedig ennél jóval nagyobb mértékben, 26 százalékkal nőttek. 2022-ben márpedig az árnövekedés meghaladta a keresetek növekedését, és ősztől csökkentek az úgynevezett reálbérek, ami visszavetette a vásárlóerőt, a fogyasztási képességet."

Fotó: Getty Images

Erdélyi Dóra figyelmeztetett, az élelmiszer-kiskereskedelem forgalma már tavaly június óta csökken, ez pedig sem a gyártóknak, sem a kiskereskedőknek nem jó. Maga az árcsökkenés mivel csak egyes termékeket érint, súlya igen alacsony az inflációra nézve, és a szakértő szerint ugyan várható az árverseny folytatódása, de ez csak kis mértékben lassíthatja a pénz romlását.

Jóslata szerint így tehát két számjegyű lesz az infláció az év nagy részében, az év végére várható, hogy egy számjegyű tartományba esik vissza, és az év első felében a keresetek emelkedése sem éri utol az árszínvonal-emelkedést. Az élelmiszerárak háború előtti szintre visszatértének kérdésére egyelőre – Erdélyi Dóra szerint – nem lehet egyértelmű választ adni, de rámutatott, most is csak egyfajta korrekció van, általános árcsökkenés nincs.

agrotrend.hu / Infostart

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés