Hírek

Hatékony a hazai kárenyhítési rendszer – heti hírösszefoglaló

Védjük meg a gazdákat és az állatainkat, hatéves csúcson a gazdálkodók optimizmusát jelző mutató, új irányba fordult a magyar agrárdiplomácia. Heti hírösszefoglalónk.

AgroFotó 2021. – az Agrotrend Csoport ismét versenyt hirdet – A magyar mezőgazdaság szépségeiről készült fotóikat a nevezők július 31-ig küldhetik be.

Védjük meg a gazdákat és az állatainkat! – Hatékonyan termelni, jól teljesíteni csak úgy tudnak állataink, ha jól érzik magukat. A gazdaember szereti állatait, gondoskodik róluk és mindent megtesz annak érdekében, hogy a jószág jól érezze magát – dr. Wagenhoffer Zsombor írása

Nagyot nőttek az agrártámogatások – Az idei évre meghatározott közel 775 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatásból 130,5 milliárd forintot fizettek ki a gazdálkodóknak az idei első negyedévben.

Hatéves csúcson a gazdálkodók optimizmusát jelző mutató – A hazai gazdák maguk mögött hagyták a tavalyi év nehézségeit, és rendkívül pozitívan tekintenek a jövőbe: leginkább várható bevételeik növekedése, és a várható, többezer milliárd forintnyi fejlesztési forrás ad okot a bizakodásra – derült ki a Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexéből.

Hazánk kész megvédeni a fenntartható erdőgazdálkodás érdekeit – Magyarország is aláírta azt a levelet, amelyet Ausztria kezdeményezésére 11 európai uniós tagállam küldött Frans Timmermansnak az Európai Bizottsági alelnökének, hogy haladéktalanul vizsgálja felül az Európai Unió készülő erdészeti stratégiájának tervezetét.

Már minden év aszályos!? – Természetesen a csapadékhiányos, vízhiányos, aszályos periódusok, az azokkal járó termésveszteség mindinkább az öntözés szükségességére mutatnak rá, hiszen hazánkban az öntözött területek mértéke igen csekély (mg. terület 2 %-a), s tározás is szükségszerű lenne tározókban. 

Hatékony a hazai kárenyhítési rendszer – A magyar mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer érdemi segítséget nyújt a viharok és jégverések okozta károk utólagos kezelésében – közölte Nagy István agrárminiszter.

Új irányba fordult a magyar agrárdiplomácia – A magyar agrárdiplomácia stratégiája idén alapjaiban újult meg: a fókusz az agrárkülgazdaság erőteljes fejlesztése lett – emelte ki az Agrárminisztérium mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomatáinak éves beszámoló értekezletén Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Nagy István: a magas színvonalú állattartó telepek fontosak az állattenyésztés versenyképességének megőrzéséért – Az európai uniós elvárásoknak megfelelő, magas technológiai színvonalú állattartó telepek építése és működtetése különösen fontos az állattenyésztés versenyképességének megőrzéséhez, növeléséhez – mondta az agrárminiszter a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári kampuszán csütörtökön.

Elfogadhatatlan az Európai Bizottság friss klímacsomagja – Elfogadhatatlannak nevezte jelenlegi formájában az Európai Bizottság Fit for 55 elnevezésű, a többi közt az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentését célzó javaslatcsomagját csütörtökön a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Szépen gyűjtik a méhek a mézet – Javában tart a napraforgó virágzása, ami egybeesik a mézgyűjtéssel is. A méhészek szerint az idén nincs méhpusztulás, legalábbis megyénkben, és a gyűjtés is jó ütemben zajlik. A nagy meleg és a szárazság miatt azonban jóval rövidebb lesz a napraforgószezon.

Az öntözésen alapszik a kertészetek jövője – A növekvő szárazság az Alföld szántóföldi kertészeteinek is egyre nagyobb gondot okoz, amire tartós megoldást csak a legmodernebb öntözési technológiák alkalmazása jelent. Ezeket mutatta be öntözési közösségeknek és gazdálkodóknak csütörtökön, az „Öntözés Napján” az UNIVER-AGRO Kft. és a BAUER Hungária Kft. az Univer Lakitelek–Szentkirály határában lévő kísérleti gazdaságában. 

AGRO7 – a hét agrárhírei – Ötödik alkalommal indult el a Magyarország Legszebb Birtoka díj zsűrije, hogy meglátogassa a nyolc kategória 24 jelöltjét. A birtokbejárás eddigi tapasztalatait és jelöltjeit mutatjuk be e heti híradónkban.

Tönkretette a meggytermést a hőség és a szárazság – A szüret előtti várakozásoktól 30-40 százalékkal marad el a meggytermés, most a hőség okozza a károkat – közölte a FruitVeB.

agrotrend.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés