Hírek

Hamarosan dönt az EU a Termőföldtől az asztalig stratégiáról – heti hírösszefoglaló

Rekordokat dönt a mezőgéppiac, nő a beruházási kedv az állattartásban, újra lesz magyar komlóból készülő sör. Heti hírösszefoglaló.

Rekordokat dönthet a mezőgéppiac – Az elmúlt évekhez hasonlóan 2021-ben is folytatódik a mezőgazdasági géppark megújulása. A gazdálkodók beruházásait már a valódi igényeik mozgatják, a fejlesztésekhez pedig a pályázati lehetőségek és a vissza nem térítendő támogatások továbbra is meghatározók.

Október 7-10. között kerül megrendezésre az OMÉK – "Az agrárium legnagyobb ünnepe keretein belül igyekszünk megmutatni a magyar föld legjavát október 7-10. között" – fogalmazta meg Dr. Nagy István agrárminiszter a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón.

Agrárkamara: követendő példa a belföldi sertéshús 95 százalékos aránya a kiskereskedelemben – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) követendő példának és mind az élelmiszerlánc szereplői, mind a fogyasztók számára előnyösnek tartaná, ha Magyarországon csak magyar előállítású friss sertéshúst árulnának.

Növekszik a beruházási kedv az állattartásban – A célzott támogatásoknak köszönhetően növekszik a beruházási kedv az állattartásban – jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára kedden Kisteleken, az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatok támogatói okiratainak átadásán.

Mi lesz a pálinkaágazattal? – Már az időjárás miatti terméskiesés is gondot okozott, de a járvány padlóra küldte az ágazatot. Mennyi pálinka lesz és milyen áron?

Az élelmiszer lesz a holnap aranya – Ünnepi szenátusi üléssel és zászlóavatással vette kezdetét a MATE első teljes tanéve – A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 2021/2022-es tanévének ünnepi tanévnyitóján Dr. Gyuricza Csaba rektor kiemelte a vidék és a vidéki értelmiség támogatását, felzárkóztatását, valamint az Egyetem következő fontos mérföldköveit.

Újra lesz magyar komlóból készülő sör – A Somogy megyei Kastélyosdombón egyelőre egy hektáron folyik komlótermesztés az Ökumenikus Segélyszervezet által üzemeltetett tangazdaságban.

Tavalyhoz képest nőtt a sertésvágás – A magyarországi vágóhidakon 2 millió 393 ezer sertést vágtak le 2021 első fél évében, 133 ezerrel, 5,9 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – közölte az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A sertésvágáson belül az anyakocák vágása az előző év első felében mért 33,6 ezerről 39 százalékkal, 46,8 ezer darabra emelkedett az idei első fél évben.

Lazított a takarmányozás szabályozásán az EU – Jöhetnek a táplálásban a rovarokból származó fehérjék, ami új távlatokat nyit és sokat lehet vele spórolni is.

Szeptember 15-éig kell megfizetni a kárenyhítési hozzájárulást – Az agrárkár-enyhítési rendszer tagjainak 2021. szeptember 15-éig beérkezően kell megfizetniük a kárenyhítési hozzájárulást. A fenti határidő a hozzájárulás Magyar Államkincstár számlájára történő beérkezésének a határideje, nem az összeg feladásának vagy a befizetés kezdeményezésének az időpontja.

Véget ért a nyári szezonális ellenőrzés sorozat – Befejeződött az Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt, teljes élelmiszerláncra kiterjedő idei nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés, amelyet a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) irányításával a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a Nébih munkatársai végeztek.

AGRO7 – A hét agrárhírei – Idén rendezik meg a 80. OMÉK-ot, amely az agrárium legnagyobb ünnepe. Az MKB Bank pedig a fenntarthatóság témakörére építve külön az öntözésre fókuszálva tart rendezvényt, bemutatva ennek fontosságát a gazdák számára. A hét legfontosabb agrárhíreit foglaltuk össze.

Brüsszel hamarosan a termőföldtől az asztalig stratégiáról dönt – Ismét felerősödhet a vita az európai gazdák, a tagállamok kormányai és az Európai Bizottság, valamint az Európai Parlament között a 2030-ig tervezett, mezőgazdaságot érintő stratégiák vitája során. Az élelmiszerek durva áremelésével fenyegető Brüsszel által erőltetett Farm to fork (Termőföldtől az asztalig) stratégiáról hamarosan az Európai Parlament is dönt. 

agrotrend.hu

 

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés