Hírek
Ha házi a kocsonya, délidőre elkapkodják
Ahogy beköszönt a hideg idő, tucatnyi étterem vette fel kínálatába a kocsonyát. Nem megy ki a divatból a jellegzetes téli étel, sokan otthon készítik el a finomságot húsboltban vásárolt alapanyagokból.
Már november vége óta kapható kocsonya a Kaposvári Nagypiac egyik éttermében. – Amint beköszöntött a hideg, nekiálltunk a kocsonyának, hetente átlagosan 130 adagot vásárolnak tőlünk – mondta el Kecskés László, a KajaTanya üzletvezetője. Vásárlóik szeretik a házias ízeket. A hagyományos kocsonyájukba fejhúst, bőrkét, körmöt, csülköt, nyelvet tesznek és só, bors, babérlevél fokhagyma mellett füzérpaprika kerül bele.
Fotó: Sonline, Lang Róbert
– Heti rendszerességgel készítünk kocsonyát a hagyományos, otthon tanult recept alapján, a kiporciózott nyolcvan adag már délutánra elfogyott – mondta Mihalics Imre, ImiHami gyorsétterem tulajdonosa. Náluk minden adagba füstölt tartja és csülök is kerül. – Kell az íze miatt egy kis sárgarépa is bele és a sok hústól, bőrkétől lesz jó remegős – mondta el az étterem tulajdonosa.
Az éttermekben átlagosan egy doboznyi kocsonyáért 1500-1600 forintot kérnek. Sokan keresik fel ilyenkor a húsboltokat külön kocsonyának valóért.
Az első, kocsonyával kapcsolatos magyar írásos emlék 1544-ből való. A miskolci közmondások közül országosan ismertté vált a „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”. Egy helyi étteremben rendeltek kocsonyát a vendégek és a vendéglősné lement érte a pincébe, a sötétben nem vette észre, hogy a hűlő kocsonyába beleugrott, és a zselésedő anyagban benne ragadt egy béka, és így tette le az ételt az asztalra a vendégek elé.
Fotó: mindmegette.hu
– A kocsonyakészítésnek nagy hagyománya van a paraszti kultúrában, az étel korábban nem hiányozhatott a karácsonyi asztalról sem, sőt még szilveszterkor is szívesen fogyasztották – mondta el Farkas Gergely, a szennai skanzen múzeumpedagógusa. A 80–90-es években nem csak a falvakban, hanem a városokban is tartották ezt a hagyományt, főleg az idősebb korosztály.
agrotrend.hu / Sonline, Góz Lilla