Hírek

Ha házi a kocsonya, délidőre elkapkodják

Ahogy beköszönt a hideg idő, tucatnyi étterem vette fel kínálatába a kocsonyát. Nem megy ki a divatból a jellegzetes téli étel, sokan otthon készítik el a finomságot húsboltban vásárolt alapanyagokból.

Már november vége óta kapható kocsonya a Kaposvári Nagypiac egyik éttermében. – Amint beköszöntött a hideg, nekiálltunk a kocsonyának, hetente átlagosan 130 adagot vásárolnak tőlünk – mondta el Kecskés László, a KajaTanya üzletvezetője. Vásárlóik szeretik a házias ízeket. A hagyományos kocsonyájukba fejhúst, bőrkét, körmöt, csülköt, nyelvet tesznek és só, bors, babérlevél fokhagyma mellett füzérpaprika kerül bele. 


Fotó: Sonline, Lang Róbert

– Heti rendszerességgel készítünk kocsonyát a hagyományos, otthon tanult recept alapján, a kiporciózott nyolcvan adag már délutánra elfogyott – mondta Mihalics Imre, ImiHami gyorsétterem tulajdonosa. Náluk minden adagba füstölt tartja és csülök is kerül. – Kell az íze miatt egy kis sárgarépa is bele és a sok hústól, bőrkétől lesz jó remegős – mondta el az étterem tulajdonosa. 
Az éttermekben átlagosan egy doboznyi kocsonyáért 1500-1600 forintot kérnek. Sokan keresik fel ilyenkor a húsboltokat külön kocsonyának valóért. 

Az első, kocsonyával kapcsolatos magyar írásos emlék 1544-ből való. A miskolci közmondások közül országosan ismertté vált a „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”. Egy helyi étteremben rendeltek kocsonyát a vendégek és a vendéglősné lement érte a pincébe, a sötétben nem vette észre, hogy a hűlő kocsonyába beleugrott, és a zselésedő anyagban benne ragadt egy béka, és így tette le az ételt az asztalra a vendégek elé. 


Fotó: mindmegette.hu

– A kocsonyakészítésnek nagy hagyománya van a paraszti kultúrában, az étel korábban nem hiányozhatott a karácsonyi asztalról sem, sőt még szilveszterkor is szívesen fogyasztották – mondta el Farkas Gergely, a szennai skanzen múzeumpedagógusa. A 80–90-es években nem csak a falvakban, hanem a városokban is tartották ezt a hagyományt, főleg az idősebb korosztály. 

agrotrend.hu / Sonline, Góz Lilla

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés