Hírek
Genetikailag meghekkelt baktériumokkal váltanák ki a műtrágyát
A Washingtoni Állami Egyetem tudósai szerint a megfelelően manipulált genetikájú baktériumok a műtrágya környezetbarátabb és költséghatékonyabb alternatívái lehetnek.
A kereskedelemben kapható műtrágyák használatakor fennáll a veszély, hogy amikor „dolga végeztével” a készítményekben tartalmazott ammónia a szántóföldekről elfolyik, beszennyezi a környező vizeket- írja a Store Insider.
Amerikai tudósok szerint ez a kockázat elkerülhető lenne, ha műtrágyák helyett speciális, genetikailag módosított baktériumokat állítanának hadrendbe a termelők. A Washingtoni Állami Egyetem projektje keretében egy Azotobacter vinelandii nevű, talajlakó baktérium genomját változtatták meg a kutatók.
Ugyan ezekről a mikroorganizmusokról már korábban is tudni lehetett, hogy a környezeti nitrogéngázt ammóniává alakítják, az új törzs a környezeti feltételektől függetlenül folyamatosan és sokkal nagyobb koncentrációban képes kitermelni az anyagot.
Fotó: Adobe Stock
A laboratóriumi vizsgálatok során, amikor egy rizsföld talaját módosított A. vinelandiival gazdagították, a kutatók megfigyelték, hogy a növények gond nélkül felszívják a baktériumok által előállított ammóniát.
A washingtoni „műhelyben” pillanatnyilag a mikroorganizmus olyan további típusainak megteremtésén folyik a munka, amelyek más-más tempóban bocsátják rendelkezésre a vegyületet. Ha sikerül tökélyre csiszolni a technológiát, minden egyes kultúrában az adott növényfaj ammóniaigényére specializált baktériumtörzset lehet majd alkalmazni.
Ilyen módon biztosítható lenne, hogy a növények az összes ammóniát hasznosítsák, és így nem maradna felesleg, ami bepiszkíthatná a helyi ökoszisztémát. Ha mindez nem volna elég, a gazdálkodók anyagilag is jól járnának a manipulált bacilusok bevonásával, hiszen így a nem hasznosuló műtrágya árát nem kellene megfizetniük.
agrotrend.hu / Store Insider