Hírek
Fügéből lekvárt!
Az elmúlt három évtized legjobb fügeterméséről beszél idén a deszki gazda éppen úgy, mint a petőfitelepi. Nem fagyott el a télen, végig jó idő volt rá, roskadoznak az ágak a gyümölcstől, ami az árán is érződik. Feleannyiba kerül, mint a legolcsóbb sárgabarack, amit ezen a nyáron árultak.
Van az egyik petőfitelepi az utcában egy óriási fügefa, ami inkább persze bokor, évek óta célzatosan biciklizek arra és tesztelem a termését. Tavaly is sok gyümölcs volt rajta, idén még annál is több. Bő másfél évtizede tekerek olykor arrafelé a szezonban, de ennyi gyümölcsöt nem láttam még rajta – írja a delmagyar.hu.
fotó: pixabay.com
Körülbelül 10 napja úgy tűnt, nem is győzik szedni, túlérett, félig megaszalódott gyümölcs is bőven volt az ágakon és lehullva a földön is.
Láttam már ezt a bokrot csonttá fagyva többször is, de mindig kirúgja magát. A napokban már kevesebb a gyümölcs rajta, s ehhez nekem is volt némi közöm, többször is kóstoltattam a sajtóházi kollégákkal, akik nem találtak hibát benne. Néhányszor becsöngettem már a házba, de eredménytelenül, a héten azonban otthon volt a gazda.
– 21 éve költöztünk ide, de ennyi füge még sohasem volt rajta. Szedjük mi is, csipegetik az utcabeliek, amivel nincs semmi probléma. A tetejére persze nem érnek fel, mert olyan magas, ott marad nekünk bőven – mondta a férfi, aki sem nevét, sem lakcímét nem akarta megosztani a Délmagyarország olvasóival. Ez érthető, az utca „terhelését” bírja az óriási fügebokor, egész Petőfitelepét már nem győzné.
– Egyszer megkérdezte valaki, hogy szedhet-e fügét, amire természetesen igent mondtam, ám az illető elkezdett telerakni egy ládát, aminek annyira már nem örültem – emlékezett vissza egy érdekes esetre az óriásbokorra néző ház gazdája.
– Ilyen szép termést még én sem láttam, meg ilyen olcsó fügét sem, pedig már több mint 30 éve foglalkozok ezzel a gyümölccsel – mondta megkeresésünkre Frányó Zoltán. A közel s távol legnagyobb termelőnek száz fája – bokra – van Deszken, a friss fügét döntően a Mars téri piacon értékesíti, de lekvárt és sajtot is készít belőle, amit szezonon kívül kínál.
És persze pálinkát is, ennél több alapanyaga három évtizede nem volt.
– Ezen a télen egyáltalán nem fagyott el, a mostani szárazság sem zavarja, a származási helyén ezt már megszokhatta a füge. Idén 8 napot késett az első fajta, és csak július közepén tudtam belőle hozni a piacra – mondta a termelő, hozzátéve, a kezdeti darabárat kilóra átszámítva 3000 forintért tudta adni a gyümölcsöt.
Mára a szépért is csak ezer forintot kap, az apróbbért azonban csupán 500 forintot kér kilónként – most van az első fajta érésének a csúcsa. Ezután lesz szűk két hét szünet, ami attól is függ, mennyire lesz gyümölcsérlelő a meleg – és az öt fajtának köszönhetően a kínálat egészen az első fagyokig kitart.
Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy – kis túlzással – a füge a legolcsóbb lekvárnak való a Mars téren.
Az első, mennyiségi gyümölcs, a kajszi idén a fagyok miatt „be sem nézett” 1000 forint alá. őszibarackot ugyan lehet találni feleennyiért, azaz fügeárban, de azért az nincs benne a top 6-ban, ami a lekvárt – és részben a pálinkát – illeti. Előzi az idén ugyancsak végig drága eper, illetve a keveset termő meggy is. A szilva még jó lehet, abból kiindulva, ahogy most kéklik a gyümölcs a kertvárosi fákon, és a szezonzáró birsalmából is lehet még bármi.
agrotrend.hu / delmagyar.hu