Hírek

Fergeteges hangulatú kolbásztöltő versenyt rendeztek Ballószögön (+videó)

Immár hatodik alkalommal rendezték meg a Ballószögi Kolbásztöltő Versenyt szombaton a nagyközség Sportcentrumában. Az önkormányzat szervezésében megvalósuló kiváló hangulatú hagyományőrző közösségi eseményen 31, négy – hatfős csapat mutathatta meg a kolbászkészítési és – töltési tudományát. De a névadó tevékenység mellett még tepertő, falusi vendégasztal és forralt bor kategóriában nevezhettek az indulók – írják a Bács-Kiskun vármegyei hírportálon.

Somogyi Lajos polgármester elmondta, hogy az első kolbásztöltőt még 2016–ban rendezték meg a településen. Jó példaként lebegett az önkormányzat szeme előtt a kunadacsi és a szabadszállási kolbásztöltő verseny, ahová évekig jártak versenyezni.

Az évek alatt folyamatosan nőtt a nevezők száma és nem csak disznótoros ételekkel készülnek a résztvevők: valaki pogácsát süt kemencében, míg a megyei önkormányzat elhozta a megye pálinkáját.

A kezdetektől hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre, ami nemcsak az ételekben, hanem hangulati elemekben és az öltözködésben vagy a használati eszközökben is megnyilvánul. Az önkormányzat két disznót is vágott, így azoknak a kilátogatóknak is jutott finom falat, akik nem neveztek a versenyre.


Fotó: BAON / Bús Csaba

Pálinkamustra is tartozott az eseményhez, kedden 80 pálinkamintát kóstolt a zsűri. A polgármester hangsúlyozta, hogy évről évre egyre magasabb a színvonal, mind jobb házipálinka–tételek érkeznek a kóstolókhoz. Ballószög egy Kecskemét vonzáskörzetében található nagyközség, igen sok városból kiköltözővel. Mindemellett megmaradt a jó értelemben vett falusias jellege, így a háztáji is sok otthonban megtalálható még – mondta el a polgármester. Persze átalakulóban van a házi sertéstartás és disznóvágás is, hiszen igen magasak a költségei, de továbbra is jelen van a faluban. A polgármester azt is elmondta, hogy Ballószög nem követi azt a trendet, amit országszerte több önkormányzat is, amikor is a helyi rendeletekkel szinte ellehetetlenítik a háztáji állattartást, hiszen ennek józan keretek között helye van a faluban.

A több mint 30 csapat között szerepelt a Bács–Kiskun Vármegyei Önkormányzat különítménye is, köztük Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum történeti-néprajzi osztályvezetője, akitől a disznóvágás néprajzi-helytörténeti hátteréről érdeklődtünk.

A történész elmondta, hogy évszázadok óta háztáji keretek között történt a saját téli élelmiszer előállítása. Ennek a téli ünnepkör végén, lélekben már a böjti időszakra és a húsvétra készülve kiemelt része volt a disznóvágás. Hangsúlyozta: ma már ritka, hogy a tartástól a kamráig a családok dolgozzák fel a sertést, de mégis meg kell tartani ennek hagyományát. Így a ma emberének is lehet kapcsolódása a disznóvágás tevékenységéhez, hiszen az együtt végzett munka a családi és közösségi összetartozást elősegítő folyamat. Ennek fontosságára az ilyen rendezvények ráirányítják a figyelmet. A néprajz által felkutatott hagyományos eszközöket – kolbásztöltőt, üstöt vagy faszenes pörkölőt – is segít visszacsempészni a mába. Szót ejtett arról is, hogy nem mindig volt életbiztosítás a disznóvágás. A Rákosi-korszakhoz kötődik a feketevágás kifejezés, amikor tilos volt otthon disznót vágni, így inkább megfojtották az állatot, hogy ne adjon ki hangot. A járásbíróságok ügyanyaga arról tanúskodik, hogy ebben az időben a térségben a legtöbbeket a feketevágás vagy egyéb be nem szolgáltatás miatt állították bíróság elé.

A zsűrit Mari János kolbászmester és Garaczi János, a Tanyacsárda tulajdonosa alkotta. Mari János a jó sült kolbász titkáról beszélt. Elmondta, hogy a legfontosabb a hús és a szalonna megfelelő aránya. Ezt követi a harmonikus fűszerezés – ami persze tájegységenként változik: például a sváb termékekben nincs bors és kömény, míg Kecskemét felé közeledve ezek megtalálhatók a kolbászban. Az igazi jó sült kolbász roppanós, szaftos és nem túlsütött. A fűszerezést el kell találni, inkább pikáns legyen, mint erős. Kívánja a jó minőségű paprikát, amiből megint nem szabad túl sokat használni. Mari János hangsúlyozta: a hagyományos receptúrát érdemes használni, a kolbász nem bírja el az újragondolós kísérletezést.

Garaczi János a falusi vendégasztalok mustráját tartotta. Az ítész először az egyes asztalok összképét figyelte, melynek része a tisztaság, a kínálat bősége és annak összképe. A jó falusi vendégasztalon a kolbászon kívül igen sok minden található: sonka, hagyma, paprika, pogácsa vagy a farsangi időszak eledele, a különböző féle fánkok, és persze a jó italok, a borok és pálinkák. Garaczi János elmondta, hogy egyre nagyobb arányban megtalálhatók az asztalokon a mangalicából készült termékek is. Hangsúlyozta: örvendetes, hogy az ilyen rendezvényeknek hála nagyszüleink étkeit megismerhetik a mai fiatalok is.

A gasztroélményen kívül a jó zene biztosította a kiváló hangulatot. A Csibe és társai zenekar zenélt a színpadon, míg a Kereki Nótások a csapatok között elvegyülve nótáztak.

Képgaléria itt.

agrotrend.hu / BAON, Horváth Péter

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés