Hírek

EU: uniós műtrágya-stratégiáról fogadott el állásfoglalást a Parlament

Júniusig rövid távú intézkedésekre tett javaslatot, később pedig hosszú távú műtrágya-stratégiát sürget az Európai Parlament.

Az Európai Parlament február 16-án állásfoglalást (resolution) fogadott el az Európai Unió műtrágyaimport-függőségének enyhítése és az árak csökkentése érdekében. Az állásfoglalás számos olyan ajánlást tartalmaz, amelyek sürgetik a Bizottságot a műtrágya-ellátottság biztosítására, az árak csökkentésére, és az EU stratégiai autonómiájának szélesítésére. Ezek célok hosszú távon történő elérése érdekében a képviselők egy uniós stratégia megalkotását követelik 2023. júniusáig.

A Parlament többek között arra kéri a Bizottságot, hogy olyan intézkedésekkel álljon elő, amelyek lehetővé teszik a trágyából visszanyert nitrogén (renure: nitrogen recovered from manure) biztonságos alkalmazását. Az állásfoglalás szerint a renure a körkörös mezőgazdaság felé vezető egyik fontos lépés, egyben reális lehetőség a gazdák részére ahhoz, hogy csökkentsék a műtrágyáktól való függőségüket.

Rövidebb távon a képviselők már a 2023. mezőgazdasági költségvetés egy részét is felhasználnák a gazdák megsegítésére, ezen felül pedig az árak stabilizálása érdekében Oroszország és Belarusz kivételével minden Unión kívüli országból érkező műtrágya esetében eltörölnék az importvámokat. Felszólították az Európai Bizottságot arra is, hogy egyrészt vizsgálja meg a műtrágyák uniós szintű közös beszerzésének lehetőségét, másrészt elemezze a műtrágyapiacokon jelentkező szűk keresztmetszetek, termelést vagy áruellátást akadályozó pontok, folyamatok  orvoslását.

A Parlament állásfoglalásában elismeri ugyanakkor, hogy a műtrágya-autonómia megvalósítása középtávon “nem realisztikus” célkitűzés, és hogy a műtrágyagyártáshoz szükséges nyersanyagok gyakran érkeznek autokratikus rezsimektől, viszont hangsúlyozza, hogy pont ezért van szükség az autonómia erősítésére, a kitettség mértékének csökkentésére.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés