Hírek

Érkeznek a pályázatok és a támogatások a kialakult helyzet orvoslására

Az Agrárminisztérium újabb pályázati forrásokkal segíti a gazdákat, a termelői csoportokat, a hitel felvétel előtt állókat vagy éppen a madárinfluenza kényszeres leöléséből keletkezett károsultakat.

Létrehozva:

|

Újabb pályázati forrással támogatja az Agrárminisztérium a hazai gazdák termelõi csoportjait – Az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program keretében hárommilliárd forintos keretösszeggel hirdetett újabb pályázati felhívást az elismerésben részesített termelõi csoportok, termelõi szervezetek részére, azok létrehozásának és mûködésének elõsegítése érdekében.

Az agrárvilágot segíti majd a Mezõgazdasági Krízisbiztosítási Rendszer is – Az elmúlt idõszak agrárágazatot érintõ piaci nehézségei és a közeljövõ kihívásai – ideértve a koronavírus-járvány által okozott jelenlegi piaci és gazdasági körülményeket – rámutatnak arra, hogy szükség van a már meglévõ mezõgazdasági kockázatkezelési eszköztár bõvítésére. A kormány – ezért az Európai Unióban elsõként – be kívánja vezetni a mezõgazdasági krízisbiztosítási rendszert. Az errõl szóló törvényjavaslatot Nagy István agrárminiszter benyújtotta az Országgyûlésnek.

Nagy István: 25 milliárd forinttal segíti a kormány a mezõgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásokat a koronavírus okozta gazdasági nehézségek leküzdésében – a koronavírus-járvány alatt a magyar mezõgazdaság és élelmiszeripar stabil mûködésének fenntartását, és ezzel az élelmiszerellátás folyamatosságának biztosítását a kormány prioritásként kezeli.

fotó: Nagy István FB

Békés megyében is megjelent a madárinfluenza – Békés megyében is megjelent a madárinfluenza: Battonyán egy mintegy 23 500 egyedet számláló növendék hízópulyka-állomány, Nagykamaráson pedig egy csaknem 10 000-es törzslúd-állomány felszámolását kezdték meg a szakemberek.

Miért esik a baromfi ára? – E sorozat múlt heti cikkében a sertésárak beszakadása mögé tekintettünk be, most pedig ugyanezt tesszük a baromfikkal. Ha eddig nem lett volna világos, hogy a higiénia az intenzív állattartás alapköve, akkor a koronavírus karöltve a baromfiinfluenzával most mindenki számára bebizonyítja. Az, hogy a baromfivész mindezek – valamint a korábbi járvány tapasztalatai és a hatályos jogszabályok – ellenére is a mai napig terjed (a legfrissebb adatok szerint 226 telepet és 3,5 millió leölt állatot érintve), súlyos üzenetet hordoz.

A koronavírus megváltoztatta a vásárlási szokásokat – A koronavírus a napi fogyasztási cikkek iráni keresletet is felülírta, a vásárlók az alacsony kockázatú termékeket részesítik elõnyben.

A Kõröstej a koronavírus idején is keresi munkavállalóit – Létezik magyar “csoda” a pandémia idején. A világszerte, Jordániától Dubajon át Londonig ismert sajtexportõr Kõröstej nem elbocsát dolgozókat, ellenkezõleg: a COVID-19 ellenére március elseje óta közel száz új munkatárssal növelték állományukat – és még legalább harmincat keresnek.

fotó: wikipedia

Óriási veszteség éri a dísznövény ágazatot – Mintegy 174 milliárd forintra rúg a dísznövényágazatot érõ veszteség az elõzetes becslések szerint, de két intézkedés is enyhítheti a károkat – mondta a Világgazdaságnak Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke. Az egyik ilyen de minimis (csekély összegû) támogatás az energiahordozókra, a másik a szaporítóanyagok árának a támogatására vonatkozik. Az agrártárca errõl szóló döntése bármely pillanatban megérkezhet, és százezer ember munkájának a megmaradását segítené. A többségük családi vállalkozásként mûködik – mondta a szakmai szervezet elnöke.

Az idei évben minden bizonnyal kevés lesz az akác- és a repceméz – Az enyhe tél és a korán jött tavasz kedvezett a méhcsaládok fejlõdésének. Mégis, a hosszan tartó szárazság és a március végén érkezett lehûlés miatt gyengébb lehet az idei repce- és akácméztermés.

Új pályázat jelent meg termelõi csoportok létrehozására – 2020. május 20-tól nyújtható be a termelõi csoportok (TCS) létrehozására kiírt, VP3-9.1.1-20 azonosítószámú pályázat. A beérkezõ pályázatok szakaszosan kerülnek elbírálásra, az elsõ értékelési szakasz zárása 2020. június 30-án várható. A rendelkezésre álló teljes keretösszeg 3 milliárd Ft.

Az Agrár Széchenyi Kártya-hitel újra igényelhetõ – Már igényelhetõ a mezõgazdasági szektorban dolgozó vállalkozások részére a teljes kamat-, költség- és díjmentes Agrár Széchenyi Kártya-folyószámlahitel – közölte a KAVOSZ Zrt.

AGRO7 – a hónap utolsó hetének legfontosabb hírei – Az elmúlt idõszak nehézségei és a közeljövõ kihívásai rámutatnak arra, hogy szükség van a mezõgazdasági kockázatkezelési eszköztár bõvítésére. Dr. Nagy István agrárminiszter benyújtotta az Országgyûlésnek a mezõgazdasági krízisbiztosításról szóló törvényjavaslatot.

Méhpusztulást okozó betegség elleni készítmény fejlesztésére nyert támogatást egy pécsi cég – Több mint 120 millió forint támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól (NKFIH) egy, a mézelõ méhek pusztulását okozó betegség ellen, környezetbarát készítmény fejlesztésére az Enviroinvest Zrt., a projekt teljes összege 173,47 millió forint.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook