Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Élelmiszerbiztonság a koronavírus idején

Az Európai Bizottság megjelent új dokumentuma számos élelmiszer-biztonsági kérdést tisztáz a koronavírussal kapcsolatosan. A 2020 április 8-án közzétett összeállítás az élelmiszerekkel történő infekció, mellett az előállítás, a kereskedelem és a háztartások körülményeire koncentrálva mutatja be a jelenlegi ismereteket. Mindemellett listázza a tagállami ajánlásokat és a további hasznos információs forrásokat.

A dokumentum továbbra is megerősíti, hogy egyelőre nem ismeretes tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a koronavírus élelmiszerekkel terjedne. Azonban az élelmiszerek „vírusmentességére” vonatkozóan nem létezik tanúsítvány. A csomagolással történő esetleges terjedés megelőzése érdekében fontos, hogy mindenki tartsa be a személyi higiéniára vonatkozó előírásokat – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: piqsels.com

Az élelmiszeripari előállítás minden szakaszában – ahogy eddig is − megkövetelt a higiéniai előírások szigorú betartása és betartása, valamint minden olyan intézkedés (pl. külső kapcsolatok csökkentése), amely minimalizálja az esetleges fertőzés kockázatát.

A kereskedelemben történő fertőződés vagy fertőzés továbbításának jelenlegi ismert egyedüli forrása az általános és a személyi higiénia be nem tartása. Hasznos jó tanácsként elmondható, hogy érdemes a bevásárló kocsikat és a gyakran érintett felületeket rendszeresen tisztítani és fertőtleníteni, az üzletben tartózkodók számát korlátozni, valamint kerülni a promóciós kampányokat, az étel kóstoltatásokat.

Személyes és a pénztári kiszolgálás esetén biztosítani kell a megfelelő távolságot, illetve szükség esetén elválasztó falakat kell alkalmazni. A kézpénzes fizetést minimálisra kell csökkenteni, a pénztárszalagot és elválasztókat rendszeresen fertőtleníteni kell.

A háztartásoknak szintén jelentős szerepe van a védekezésben. A rendszeres szappanos kézmosás, a felületek rendszeres fertőtlenítése, az élelmiszerek megfelelő tárolása, fogyasztás előtti tisztítása, illetve az élelmiszerek rendeltetés szerinti elkészítése mind hasznos. A háziállatok, haszonállatok eledel vagy takarmány útján történő fertőződésére jelenleg nincs tudományos bizonyíték.

A teljes dokumentumot az Európai Bizottság oldalán tekintheti meg, egyelőre csak angol nyelven.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés