Hírek

Eleink is szerették a sört és a sajtot

Bronz- és vaskori leletek bizonyítják, hogy az osztrák Alpok sóbányászai sörük mellé sajtot is fogyasztottak.

Nem is akármilyen sajtot fogyasztottak 2700 évvel ezelőtt: a Hallstattban talált ürülékmaradványok alapján az itteni bányászok érlelt kéksajtot ettek – derül ki a The Guardian cikkéből.

Frank Maixnert, az olaszországi Bolzanóban működő Eurac Kutatóintézet mikrobiológusát, a kutatás vezető szerzőjét meglepte, hogy több mint két évezreddel ezelőtt a sóbányászok elég fejlettek voltak ahhoz, hogy használják az erjesztés technológiáját. "Ez véleményem szerint nagyon kifinomult módszer, olyasmi, amire ebből a korból nem számítottam" – mondta Maixner.

A minták elsőnek számítanak

A kutatók szerint a leletek az európai sajtérlelésre utaló legrégebbi bizonyítékok. Az alkoholfogyasztást a korabeli írásokban meglehetősen alaposan dokumentálták, és egyéb leletek is utaltak arra, hogy több ezer éve élnek az emberek ezzel az itallal, az ürülékben talált maradványok jelentik az első molekurális bizonyítékot a sörfogyasztásra.

Fotó: pixabay.com

"Egyre világosabbá válik, hogy nemcsak az őskori konyhaművészet volt kifinomult, hanem az is, hogy a komplexen feldolgozott élelmiszerek, valamint az erjesztés technikája kiemelkedő szerepet játszott korai táplálkozástörténetünkben" – mondta Kerstin Kowarik, a bécsi Természettudományi Múzeum munkatársa.

Az Unesco világörökség részét képező Hallstatt városában több mint 3000 éve bányásznak sót, a település nagyon különleges: tulajdonképpen a semmi közepén található az Alpokban, itt mindenki a bányából élt, ott dolgozott. A bányászok teljes napjukat odalenn töltötték, ott ettek, ittak és ott is végezték kis- és nagydolgukat is. A barlangban állandó 8 fokos hőmérsékletnek köszönhető, hogy az ürülék nagyon jó állapotban maradhatott meg.

Árulkodó minták

A kutatók négy mintát analizáltak: egy bronzkori, két vaskorit és egy 18. századit. Az egyik 2700 éves mintában két gombát, a Penicillium roquefortit és a Saccharomyces cerevisiae-t találták meg, melyeket máig alkalmaznak a sajtkészítés során.

Fotó: wikimedia

"Úgy tűnik, hogy a hallstatti bányászok szándékosan alkalmaztak élelmiszer-fermentációs technológiákat olyan mikroorganizmusokkal, amelyeket ma is használnak az élelmiszeriparban" – mondta Maixner. A kutatók tanulmányozták a bányászok étrendjét is, amely főként gabonafélékből, némi gyümölcsből, valamint fehérjeforrásként babból és húsból állt. "Az étrend pontosan olyan volt, amilyenre ezeknek a bányászoknak szükségük volt: kiegyensúlyozott, minden fontos összetevő megvolt benne, amire szükségük lehetett" – vélekedik a kutató.

Egy nagy változásra is következtethettek

Egy nagy különbség ugyanakkor van: az élelmiszerek feldolgozottságának foka. 2700 éve feldolgozatlan, teljes gabonát ettek, ami kásaféle ételek fogyasztására utal. A 18. századi bányászok ürülékében őrölt maradványok voltak, ami kenyér vagy sütemény fogyasztását jelzi.

A tanulmány másik eredménye a bányászok mikrobiomjának összetétele volt, vagyis a szervezetükben jelenlévő baktériumok összessége. A négy vizsgált minta mikrobiomja nagyon hasonlított a modern, nem nyugati társadalmakéhoz, amelyek általában hagyományosabb életmódot folytatnak. Ez arra utal, hogy az iparosodott társadalmak mikrobiomja nemrég változott meg, valószínűleg a modern életmód, az étrend vagy az orvostudomány fejlődése miatt – áll a tanulmányban.

A mikrobiom azonban gyakran kapcsolódik különböző modern betegségekhez – mondta Maixner. Szerinte annak meghatározása, hogy pontosan mikor következett be ez a változás, segíthet a tudósoknak megérteni, hogy mi okozta azt.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szakmai partner
Nyakas Farm
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés