Hírek
Debreceni startup a nemzetközi élelmiszer-innovációs versenyen dobogóján
A Debreceni Egyetem friss diplomás biológusa, Rácz Gréta startup vállalkozása második helyezést ért el az „EIT Food Innovation Prizes” elnevezésű verseny magyarországi döntőjében.
Ez az egyik legnagyobb élelmiszeripari startup verseny Dél- és Kelet-Európában. A 17 országban zajló viadal során azokat a kezdő vállalkozásokat díjazzák, amelyek olyan innovatív termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek ki, amik átalakíthatják az élelmiszerrendszerünket – írja a cég sajtóközleménye.
A zsűri döntése alapján a cívisvárosi Green Drops Farm Kft. bizonyult az egyik leginnovatívabb és legígéretesebb mezőgazdasági élelmiszer-ipari vállalkozásnak. Küldetésüket és munkájukat 3000 euróval díjazták a július 15-i élő döntőben, amelyet a koronavírus-járvány miatt online rendeztek meg.
A startup cég egy olyan hidropóniás berendezést fejlesztett, amivel föld nélkül, víztakarékosan lehet friss, vegyszermentes, tápanyagban gazdag salátákat, fűszernövényeket, egyes zöldségeket és gyümölcsöket nevelni. Az önműködő rendszer új korszakot teremthet a növénytermesztésben, és széles körben alkalmazható megoldás jelent azoknak, akik környezetbarát módon, kevés munkával és kis helyen szeretnének bőséges termést elérni.
Rácz Gréta idén szerzett diplomát a Debreceni Egyetemen, fejlesztésén viszont már középiskolás kora óta dolgozik édesapjával közösen. Ötletét eddig is számos díjjal ismerték el: sikerrel szerepelt egyebek mellett a „Get in The Ring!” elnevezésű startup versenyen, a DEViK-Üzleti Innovációs Klub, valamint Ifjúsági Tudományos és Tehetségkutató Innovációs versenyen. A debreceni élelmiszer-innovátor tavaly meghívást kapott a Londonba a Food Matters Live expóra is. A fiatal kutató-fejlesztő a Hiventures Zrt. és a Startup Campus Zrt. inkubációs támogatásával 2019-ben alapított meg startup cégét.
agrotrend.hu / Green Drops Farm