Hírek

Csak Heves megyében hétezer liter pálinka főtt a tavalyi évben

Egyre többen adják ­háztáji pálinkafőzésre a fejüket. A készülékekről öt éve vezetnek hivatalos statisztikát, az otthoni párlatkészítés mellett döntő emberek nagyjából huszonhatezer főzőberendezésről adtak számot az önkormányzatoknál.

Az adatok szerint tavaly jócskán megugrott a háznál készített pálinka iránti érdeklődés. Tavaly hetvennégy új pálinkafőző üstöt jegyeztek be megyénkben, s majd’ hétezer liter pálinkára váltották meg a párlatadójegyet. Egy biléta egy liter tömény ital készítésére jogosít, és hétszáz forintba kerül. Országosan 151 ezer adójegy talált gazdára a múlt évben, ez a szám több mint harminc százalékkal meghaladja az előző esztendőben bejelentett mennyiséget – írja a heol.hu.

fotó: pixabay.com

A hivatalos főzdék szerint is egyre többen próbálkoznak otthon, ám nem árt óvatosság is a lelkesedés mellé. Barta Gábor bélapátfalvi szakember elmondta: gyakori, hogy a próbálkozók inkább visszatérnek a hivatalos szolgáltatásokhoz.

– Az anyagiak miatt döntenek így – részletezte. – Beruháznak egy üstre, majd a járulékos költségek felmerülésével rádöbbennek, nem is éri meg annyira a háztáji főzés. Persze, vannak, akiket ez nem zavar, ám az ital minősége sehogy sem lesz megfelelő, és feladják.

A pálinkafőzés nem egyszerű mulatság, több lepárlási lépcsőn át vezet az út a végtermékhez. A hozzá nem értők számára veszélyes is lehet, hiszen a keletkező melléktermék mérgező. Általában azok járnak sikerrel, akik nem frissen vágnak bele, van a családjukban hagyománya a hungarikum előállításának.

– Sokaknál már dédapától öröklődik a tudomány, így kitapasztalták a tömény ital készítésének csínját-bínját – fejtette ki a szakember. – Nem csupán az alkohol miatt veszélyes a folyamat, előfordul, hogy nem szánják rá az összeget a megfelelő berendezésekre. Évről évre hallani olyan esetekről, amikor tragédiába torkollik a hagyományos tömény főzése.

– Egy üst százezer forint körüli tételnél kezdődik, aki sajnálja erre a pénzt, az jobb, ha bele sem kezd – hangsúlyozta Barta Gábor. – Persze, erre régen is volt példa, láttam már olyat, aki alumínium tejeskannából tákolt eszközökkel fogott hozzá, ami veszélyes.

A saját főzés szabályainak betartását az ­önkormányzati adóhatóságok ellenőrzik, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) figyel arra, hogy a házi pálinkák ne kerüljenek kereskedelmi forgalomba. Az otthon készített nemzeti ital ugyanis arra szolgál, hogy az előállítója és a családja, a vendégei fogyasszák el.

– A desztillálóberendezést a megszerzést követő tizenöt napon belül a magánfőzőnek be kell jelentenie a lakóhelye szerinti önkormányzatnál, amely értesíti a NAV-ot. Tavaly Heves megyében több mint hatszáz magánfőző regisztrált az önkormányzatoknál – tudtuk meg dr. Paskujné Pifkó Mónikától, a NAV Vámhivatal Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának hatósági főreferensétől.

– Az illegálisan eladásra szánt párlatok kiszűrése miatt a NAV folyamatosan figyelemmel kíséri az internetes hirdetéseket, és a közérdekű bejelentések kivizsgálására is nagy figyelmet fordít. A megyében tavaly főleg kisebb lélekszámú településeken, elvétve bukkant az ellenőrzés illegális párlatértékesítésre. Az így lefoglalt párlat mennyisége kevesebb volt mint száz liter.

agrotrend.hu / heol.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szakmai partner
Nyakas Farm
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés