Hírek

C-vitamint állítható elő a kenyérmaradékból

Amerikai tudósok glükózfaló baktériumok bevetésével kívánnak részt venni az élelmiszerpazarlás elleni harcban.

Amerikai kutatók kidolgoztak egy eljárást, amellyel a kenyérhulladékból származó glükózt akár magas hozzáadott értékkel rendelkező termékké, például aszkorbinsavvá (C-vitamin) is át lehet alakítani. A tudósok a tengerentúli mezőgazdasági minisztérium (USDA) szakembereivel együttműködésben egész konkrétan arra jöttek rá, hogy miként is lehetne az emberiség javára fordítani a Pseudomonas reptilivora nevű baktérium adottságait – írja a Store Insider.

A becslések szerint évente világszerte 12,5 millió tonna kenyér fejezi be hulladékként a pályafutását. Bár e maradék egy része sok haszonállat számára megfelelő szénhidrát- és fehérjeforrást biztosít, a felhasználatlan rész ártalmatlanítása még így is súlyos nehézséget jelent.

Fotó: Public Domain Pictures

Az amerikai csapat most azonban kiötlött egy olyan fermentációs procedúrát, amellyel a baktérium a kenyérhulladékban lévő glükóz elfogyasztására és 2-keto-D-glükonsavvá (2KGA) történő konvertálására ösztönözhető. Badal Saha, a tanulmányban résztvevő egyik kutató szerint a 2KGA egy úgynevezett „platform vegyület”, amelyre építve az aszkorbinsavat és más, az élelmiszeriparban és egyéb ipari ágazatokban alkalmazható anyagokat akár rendkívül nagy mennyiségben is elő lehet állítani. Csupán példaként a 2KGA-t mosószer-összetevőként, cementlágyítóként és gyomirtó szerek prekurzor vegyületeként is fel lehet használni.

agrotrend.hu / Store Insider

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés