Hírek
Borbély Tamás, a Szent István Egyetem élelmiszermérnöke lett az év borásza
Borbély Tamás, a Szent István Egyetem egykori hallgatója nyerte el idén a Magyar Bor Akadémia által megszervezett “Év Bortermelője Magyarországon 2020” díjat. Az idén 30. alkalommal kihirdetésre került elismerés hazánk egyik legrangosabb hazai méltatásának számít borászati körökben.
Borbély Tamás felsőfokú tanulmányait a Szent István Egyetem (SZIE) és annak jogelőd intézményében, a Corvinus Egyetemen végezte Élelmiszertechnológus Mérnök alapszakon, majd mesterszakon bővítette ismereteit. Szakdolgozatát, majd diplomamunkáját a SZIE Borászati Tanszékén készítette először a Bor- és Üdítőital Technológiai Szakirányon, később az Erjedésipari Technológiai Szakirányon. Bár a fiatal borász családja generációk óta foglalkozik a borral és szőlővel – jelenleg több, mint 20 hektáron gazdálkodnak a badacsonyi borvidéken – ennek ellenére fontos volt számára, hogy a gyakorlatban megszerzett tudáshoz az elméleti hátteret is elsajátítsa felsőfokú tanulmányai során.
Borbély Tamás
A tehetséges badacsonyi borászt kilencedik alkalommal jelölték a megtisztelő díjra, azonban a nívós elismerés mellett számos kitüntetést is magáénak tudhat. Többek között 2018-ban az Év Agrárembere Díj Fiatal gazda kategória győztesének választották, de ugyanebben az évben szülővárosától a Tapolca Város Borásza megtisztelő címet is elnyerte.
A Magyar Bor Akadémia felkérésére, több mint 300, a bor ágazathoz kötődő szakember küldte el jelölését, melynek alapján végül 5 neves borász került kiválasztásra.
A jelöltek közül a verseny hagyományainak megfelelően a Magyar Bor Akadémia tagjai választották ki a 2020-as Év Bortermelője cím elnyerőjét, Borbély Tamást.
agrotrend.hu / SZIE