Hírek

Boltokban a magyar sárgadinnye

A gyümölcs egyre népszerűbb a termelők és a fogyasztók körében. A legnagyobb termőkörzetek Bács-Kiskun, Pest és Békés megyében találhatók, de jelentős területek vannak Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

Létrehozva:

|

Hosszú évek óta először tudjuk a teljes lakossági igényt kielégíteni. Már csak az egyharmadát hozzuk be külföldről, azt is abban az időszakban, amikor Magyarországon nem termeljük a sárgadinnyét – mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti és beszállítóipari osztály elnöke – írja a hirado.hu.

fotó: pixabay.com

Hozzátette, jelenleg 525–530 hektáron termesztenek sárgadinnyét, és arra számítanak, hogy idén 16–18 ezer tonna fogyasztásra alkalmas sárgadinnye terem.

A legnagyobb termőkörzetek Bács-Kiskun, Pest és Békés megyében találhatók, de jelentős területek vannak Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. 

A szélsőséges időjárási viszonyok miatt egyre többen térnek át a biztonságosabb, fóliasátras termelésre.

Nő a fóliasátras termesztés aránya

A fólia alatti termesztés aránya növekszik, mert az időjáráson látjuk, milyen hektikus. Mártonffy Béla szerint a sárgadinnyetermés egyharmadát lehet így termeszteni, és a szabadföldi utána alakul, de ezt a következő évek fejlesztései döntik majd el.

A gazdák régebben általában a görögdinnye mellett kisebb területen foglalkoztak sárgadinnyével, az utóbbi években azonban vagy az egyik, vagy a másik fajtára specializálódtak.

Akik korábban mindkét dinnyét termesztették, specializálódnak, amely mind a hozamokat, mind a hatékonyságot növeli. A következő években intenzív fajtainnováció fog elindulni, ami segíti a sárgadinnye-termelést – magyarázta.

Magyarországon többnyire két sárgadinnyefajtával foglalkoznak a termelők

Hazánkban, 80 százalékban kantalup típusú sárga színű sárgadinnyét termesztünk, de emelkedik a kantalup típusú zöld húsú is, ami nagyon édes, kevésbé savas, úgyhogy a lakosság azt is megkedvelte – hangsúlyozta.

fotó: pixnio.com

A két népszerű fajta mellett a piaci trendektől függően más típusokat is termesztenek. A fajtaválasztásnál fontos szempont a gyümölcs eltarthatósága és a mérete. Az áruházláncok a kisebb sárgadinnyéket részesítik előnyben, mivel a fogyasztók a kisebb méretű, 1,5–2 kilogrammos gyümölcsöket keresik.

A hazai sárgadinnye csaknem 95 százaléka belföldi piacra kerül, a termék sajátosságai miatt egyelőre csak nagyon kis mennyiséget exportálunk. A sárgadinnyeszezon Magyarországon szeptemberig tart.

agrotrend.hu / hirado.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook