Hírek
Bizonyos alkoholos italból kevesebb fogy, de minőségibb
Annak ellenére, hogy az alkoholos italok kereskedelmi eladása kimagasló volt a koronavírus ideje alatt, az éttermek és bárok bezárása kétszámjegyű csökkenést eredményez az idei eladásokban.
Az ágazat 2019-es szintre rendeződése várhatóan csak 2024-re valósul meg – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Sőt, egyes piacokon, mint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság valószínűleg még hosszabb időt is igénybe fog venni. Azonban a fogyasztási szokások globális változása új lehetőségeket nyithat meg az ágazatban. Az IWSR piackutató ennek fényében öt irányt vázolt fel.
Fotó: pikist.com
A fogyasztók a prémium- és magasabb alkoholtartalmú termékek felé fordulása fokozódhat, 2020-ra akár 13%-al. Annak ellenére, hogy bizonyos italok igényét továbbra is a globális piac fogja kielégíteni (pl. tequila, aperitifek), a helyi italok jelentősége, bizonyos italok esetében, emelkedik. Az előállítók támogatása mellett a helyi termékek vásárlásán keresztül a fogyasztók fenntarthatóság iránti igénye is megnyilvánul. A kényelem mellett, az előrejelzések alapján, az egészségügyi szempontok is felértékelődnek. Az alacsony alkoholtartalmú és az alkoholmentes sörök piaca 2024-re várhatóan 4,45%-al emelkedik.
agrotrend.hu / NAK