Hírek

Bajba került a dísznövényágazat a koronavírus-járvány miatt

A teljes hazai dísznövényágazat megremeghet a koronavírus-járvány miatt. A mérsékelt kereslet hatására az éves árbevétel 60-70 százalékától esnek el a termelők és a kereskedők. A szakmai szervezet már elkészítette a válságmentő javaslatait, a károk enyhítését célzó intézkedésekről ma tárgyalnak az Agrárminisztérium illetékeseivel.

Létrehozva:

|

Az éves árbevétel mintegy 60-70 százalékáról kell lemondaniuk a hazai dísznövényágazat szereplõinek a koronavírus-járvány miatt. Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke lapunknak elmondta: mivel a termesztésben és az értékesítésben a tavaszi idõszak jelenti a fõszezont, komoly érvágást okoz az ágazatnak a világjárvány. A szakember szerint a mostani válság számos vállalkozást a megszûnés veszélyével fenyeget. Mivel a legtöbbnek nincs tartaléka, ezért egy 60-70 százalékos kiesés a biztos csõdöt jelenti, az újrakezdés – vis maior intézkedés nélkül – szinte kizárt – írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

A szövetség felmérése szerint az ágazat éves bevétele: 465,2 milliárd Ft, ebbõl az árudák és virágboltok összes éves bevétele: 280 milliárd Ft. Az elnök szerint a nagyobb kertészeti árudákban és virágboltokban alig van forgalom, csupán a kisebb boltokban, illetve közvetlenül a termelõknél találkozni vásárlókkal.

Holott ebben az idõszakban a korábbiaknál is fontosabb lenne, hogy az otthonukban ragadt emberek értelmes kikapcsolódást találjanak. – A kertészkedés – akár a kiskertben, akár a balkonon – nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is hasznos elfoglaltságot jelent. Épp ezért a szövetség hamarosan kampánnyal szeretné népszerûsíteni az otthoni kertészkedést.

A kiskereskedõk és a termelõk mellet a szaporítóanyagok forgalmazásával foglalkozó cégek is komoly bajban vannak. A megrendelt áruk már a raktárakban állnak, több százmillió forintos tételben.

– Ha a nagykereskedõ nem tudja eladni a termékeket, abba minden valószínûség szerint belebukik a vállalkozása. Ha ez így lesz, akkor a következõ évben vagy alapanyaghiány lép fel, vagy nagyon drága lesz a szaporítóanyag – fogalmazott a szövetség elnöke.

Majd megjegyezte: ha a hazai termesztés és kereskedelem padlóra kerül, akkor azonnal ellepi a piacot a külföldi áru, holott jelenleg a legtöbb egynyári és évelõnövény, valamint faiskolai áru hazai termelõktõl, magyar munkaerõ által kerül a piacra.

A mostani válság nem hazai jelenség, Hollandiában is hegyekben áll a rothadó virág a csarnokokban. A holland kormányzat azonban a magyar agrárkárenyhítési rendszerhez hasonlóan fenntart egy vis maior alapot, amelybõl a termelõk és a kereskedõk is részesülhetnek.

Itthon a virágpiac szereplõinek nincs ilyen védõhálójuk, ráadásul a hazai biztosítók nem is kötnek ilyen jellegû szerzõdéseket, így az ágazat kiszolgáltatott helyzetben van. – Napok óta azon dolgozunk, hogy felmérjük az esetleges károkat és azok gazdasági hatásait, valamint kidolgozzuk azokat a javaslatokat, amelyek enyhíthetik az ágazatban mûködõ vállalkozások veszteségeit – fogalmazott ­Orlóci László.

Elsõ lépésként a piaci szereplõk összefogásának köszönhetõen azokat a virágokat, amelyeket nem tudnak értékesíteni, elkezdték szétosztani az áldozatos munkát végzõ egészségügyi és segélyszervezeti dolgozók között.

A kommunikáció az ágazati szereplõk között és a döntéshozókkal is folyamatos. Vasárnap válságtanácskozást tartott a szervezet, a szövetség elnöke tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével egyeztetett, aki teljes körû támogatásáról biztosította. Ma a szövetség az Agrárminisztérium elé terjeszti az ágazat helyzetét összegzõ és a szervezet javaslatait tartalmazó dokumentumot.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook