Hírek

Az új év új lehetőségeket biztosít a mezőgazdaság számára

Tavaly számos gyümölcs fagyott el tavasszal, madárinfluenza és a sertéspestis is rengeteg kárt okozott a koronavírus mellett. A 2021-es esztendő rengeteg támogatási lehetőséget biztosít a gazdák számára.

Újabb lépés az öntözésfejlesztésben – Az Agrárminisztérium feladat- és hatásköre január 1-jével bővült. A mezőgazdasági öntözési célú kutak bejelentésével és engedélyezésével, a felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményekkel és a vízhasználattal kapcsolatban ezentúl az Agrárminisztériumhoz, illetve annak háttérintézményéhez, a Nemzeti Földügyi Központhoz kell fordulni.

Ennyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak a magyarok! – Bár tudjuk, hogy mennyire fontos a gyümölcs és zöldségfogyasztás, mégis jóval kevesebbet fogyasztunk belőlük, mint kellene. Mi, magyarok ebben a tekintetben különösen alul teljesítünk, legalábbis ezt mutatják az elmúlt évek statisztikái.

A 2020 igen küzdelmes időszak volt a mezőgazdaságban – De a sok negatív hatás ellenére, a szaktudásnak, a meglévő technikai háttérnek, fajtaösszetételnek köszönhetően, a növénytermesztésben most is sikerült a sokéves átlagot produkálni, mutatott rá Hubai Imre Csaba. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnökével az a tavalyi év viszontagságairól, eredményeiről beszélgettünk.

fotó: pixabay.com

Lejáró határidőre figyelmeztet az agrártárca – 2021. január 15-én lejár a teljes kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület visszavonására biztosított határidő

Takarékbank elemzés: a hazai mezőgazdaság válságálló – A magyar mezőgazdaság alkalmazkodott a piaci kihívásokhoz, és a nemzetközi versenyhez – írta a Takarékbank az MTI-nek pénteken küldött elemzésében.

Csökken a globális termelés, de környezetbarátabb lesz a mezőgazdaság – Várhatóan csökken a globális mezőgazdasági termelés a következő években, és a kereslet is átalakul a Covid–19-járvány hatására. Leginkább az állati termékek előállítása eshet vissza a keresletváltozás miatt, míg a növénytermesztés stagnál, esetleg enyhén növekszik hosszabb távon. A változások hatására érdemben csökken a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátása, ami meghatározó téma marad idén is az Európai Unióban.

Az Agrárkamaránál kérelmezhető az őstermelői jogviszony igazolása – 2021. január 1-jétől, a családi gazdaságokat érintő törvénymódosítás alapján a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara (Agrárkamara) vezeti az őstermelők nyilvántartását. Kérjük tehát, hogy a továbbiakban az őstermelői jogviszonyt igazoló hatósági bizonyítványok kiállítását közvetlenül az Agrárkamaránál kérelmezzék!

fotó: pixabay.com

Magyar Innovációs Nagydíj felhívás – „Alapkutatástól a piacig” – A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) fontosnak tartja, hogy a magyar tudományos eredmények, illetve a projektek megvalósult eredményei a lehető legtöbb fórumon, a lehető legnagyobb nyilvánosságot kapják. Ezért figyelmébe ajánljuk a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által meghirdetett Magyar Innovációs Nagydíj felhívás keretében pályázható, az NKFI Hivatal által alapított „Alapkutatástól a piacig” Innovációs Díjat.

Elhunyt Helmut Claas, a mezőgazdasági gépgyártás híres szakembere – A "Magyar mezőgazdasági gépgyártásért" kitüntetés tulajdonosa, Dr. Hc. Helmut Claas, a CLAAS Csoport korábbi ügyvezető igazgatója, a Felügyelőbizottság elnöke és a Részvényesek Bizottságának elnöke január 5-én, 94 éves korában elhunyt.

Az egészséges életmód új lépcsője a hazai fejlesztésű zöldségszalámi – Különleges innovációt jelentő élelmiszer gyártása kezdődhet meg a Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. szoros együttműködése révén. Nemcsak a vegetáriánusok, de a húsevők számára is a boldog és egészséges életmód záloga lehet.

Sertéspiaci előrejelzés 2021 – Új év, új remények. Lássuk először a sertésszektor idei kilátásait! Azért kerül előre, mert gazdálkodási környezete hatalmas hullámokat vet évről-évre, immár évtizedes távlatban. Ilyen körülmények között a megmaradt termelési kedvnek nagyon kell örülnünk és védenünk kell azt. Én most azzal tisztelgek a sertéstartók és feldolgozók előtt, hogy idejekorán előrejelzést adok a várható árhullámokról.

fotó: pixabay.com

Újra felütötte fejét a madárinfluenza! – Madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban. A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette, az állományok leölését már a gyanú alapján megkezdték a szakemberek. A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra. A Nébih ezúton is felhívja minden állattartó figyelmét a zártan tartás és a járványvédelmi intézkedések betartásának fontosságára.

AGRO7 – a hét legfontosabb agrárhírei – Magyar Gazdák Bálja, az Év Agrárembere, az Agrotrend VIP Klub kerti partija, Agrofotó-díj, Magyarország Legszebb Birtoka. Év eleji visszatekintő a 2020-as év legfontosabb történéseire Nagy István agrárminiszter összefoglalójával.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook