Hírek
Öt EU csatlakozás előtt álló ország élelmiszerbiztonsági helyzetét értékelték
Az uniós csatlakozás előtt álló öt ország élelmiszerbiztonsági attitűdjeivel bővült az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Office, EFSA) Eurobarometer felmérése.
Albánia, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia és Törökország szakemberei megfigyelőként vesznek részt az EFSA kommunikációs szakértői hálózatában, amely során hasznos információt és ismeretet osztanak meg az élelmiszer- és takarmánybiztonságról. Ennek köszönhetően megjelentek az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos tudatosság és információforrásokba vetett bizalommal kapcsolatos felmérések eredményei.
fotó: pixabay
Amíg az Európai Unióban (EU28) a legnagyobb aggodalmat a húsokban vagy tejtermékekben található antibiotikumok, hormon- vagy szteroidmaradványok (44%), a halakban, húsokban vagy tejtermékekben előforduló környezetszennyező anyagok (37%), a növényvédőszer-maradványok (39%) és az élelmiszeripari adalékanyagok (36%) váltják ki, addig Albániában a genomszerkesztés (41%) (EU28 átlag 4%), Montenegróban (26%) és Észak-Macedóniában (38%) a baktériumok okozta élelmiszer-mérgezés (26%) (EU28 átlag 30%), Szerbiában a génmódosított összetevők (46%) (EU28 átlag 27%), Törökországban pedig az élelmiszerekkel érintkező anyagokból migráló komponensek (34%) (EU28 átlag 16%).
Az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos információforrások tekintetében a tagállamok fogyasztói a tudósokban (82%), a fogyasztói érdekképviseleti szervekben (79%) és a gazdálkodókban (69%) bíznak leginkább. Albániában a lista élén az EU intézményei (79%) (EU28 átlag 58%), Montenegróban (68%), Észak-Macedóniában (66%) és Szerbiában (81%) a tudósok, míg Törökországban a gazdálkodók (84%) állnak.
További részleteket az EFSA oldalán olvashat.
agrotrend.hu / NAK