Hírek

Az európaiak annak ellenére itták a tejet évezredeken át, hogy emiatt alkalmasint egész nap rajtuk volt a szapora

Az egyik legismertebb tudományos okfejtés a tej- és tejtermékek fogyasztásával kapcsolatos: széles körben úgy tudják, szakemberek és laikusok egyaránt, hogy az állattenyésztésre áttérő európai lakosság körében a szokásosnál gyorsabban szelektálódtak ki azok a génvariánsok, amelyek az állattartó közösségekben élőket felruházták a tejivás, vagyis a tejben lévő tejcukor, a laktóz megemésztésének, a laktózperzisztenciának a képességével. – írják a Qubit-en.

Az elterjedt magyarázat szerint az előnyös génekkel rendelkezők gazdagabb és bőségesebb tápanyagforráshoz jutottak, mint azok, akiknek a tej- és a tejtermékek fogyasztása puffadást, hasmenést, görcsöket és más emésztőszervi panaszokat okozott, ezért inkább tartózkodtak a tejivástól. Előbbiek utódai több cukrot, zsírt és fehérjét fogyasztottak, így egészségesebbek, jobban tápláltak voltak, és nagyobb eséllyel adhatták tovább laktózperzisztens génjeiket a saját leszármazottaiknak.


Fotó: Pixabay

Egy új Nature-tanulmány szerint azonban nem egészen így történt a dolog. A több mint száz, különféle tudományterületeket képviselő tudós részvételével, több országban végzett vizsgálatok szerint Európa egyes részein mintegy 7-8 ezer évvel ezelőtt kezdtek az ott élő népcsoportok rendszeresen tejet és tejtermékeket fogyasztani, és tették ezt annak ellenére, hogy semmiféle tolerancia nem alakult ki a szervezetükben.

Az ásatási helyszíneken talált cserépedények falán visszamaradt zsírmaradványok elemzésével az egyes országok kutatócsoportjai arra jutottak, hogy a laktózemésztés képessége egészen 3 ezer évvel ezelőttig, vagyis több mint 4 ezer évvel a tejfogyasztás általánossá válása utánig meglehetősen ritka adottság volt. Magyarul: a tej révén szerzett extra cukor-, zsír- és fehérjebevitelért kellemetlen árat fizettek az európaiak.

Hogy akkor miért ittak mégis tejet? A kutatók szerint azért, mert a kellemetlen tünetek mellett is megérte, hogy könnyen és gyorsan jutottak tápanyagokban (zsírban és fehérjében) gazdag élelemhez a tejből és a tejtermékekből.

Az igazi problémát ugyanis nem a puffadás és a hasmenés jelentette, hanem az időközönként Európán végigsöprő éhínség és az egyébként is hasmenést okozó járványok. Ilyenkor ugyanis valódi és látványos evolúciós előnyt élveztek azok, akik rendesen meg is tudták emészteni a tejet: nem haltak meg, következésképpen lehettek utódaik. Azok ugyanis, akik nem tudták megemészteni a tejcukrot, nagy bajban voltak, különösen, ha semmilyen más táplálék nem volt hozzáférhető. A megemésztetlen laktóz könnyedén vezethetett a szervezetükben komoly emésztőrendszeri betegségekhez vagy akár halálhoz is. 

Az új tanulmány értelmében nem a tejivás haszna, hanem annak esetleg végzetes kockázata lehetett az a szelekciós nyomás, ami végül az európai lakosság nagyobbik részében néhány évezred alatt a laktózperzisztencia génjének a továbbörökítését biztosította. Ennek, és nem a tejivás előnyeinek köszönhető, hogy miközben becslések szerint ma a világ népességének kétharmada laktózérzékeny, Európában jóval alacsonyabb az arányuk, a kontinens egyes északabbi országaiban élőknek több mint 90 százaléka képes teljesen megemészteni a tejet.

A laktóz emésztésének a képessége nem egyidejűleg jelent meg Európa különböző területein.

Egy korábbi tanulmány szerint a mai Magyarország területén például csak mintegy 3 ezer évvel ezelőtt bukkant fel először a laktózperzisztencia génje, miközben Európa más tájain, például Írországban jóval hamarabb, már 7 ezer évvel ezelőtt megjelent a tej emésztését segítő génvariáns. A tejivási szokások hátterében megbúvó genetikai változást vizsgáló mostani tanulmány szerint az életmódbeli változások, például az állattenyésztés elterjedése elősegíthette a génvariáns megerősödését, de a korábbi elképzelésekkel ellentétben nem ez változtta azt ki. 

agrotrend.hu / Qubit, Balázs Zsuzsanna

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szakmai partner
Nyakas Farm
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés