Hírek
Ananászlevéllel az elhízás ellen
A szingapúri tudósok koncepciója elméletileg nem boszorkányságra épül.
A Szingapúri Nemzeti Egyetem tudósainak kísérletei alapján az őrölt ananászlevelek segíthetnek eltávolítani a káros zsírokat az emberi szervezetből. A kutatók az említett növényi részekből korábban már létrehoztak egy kimagasló nedvszívóképességgel rendelkező zselét, és ez a vívmány sarkallta őket arra, hogy az aktuális tudományos projektet elindítsák, írta a Store Insider.
Kísérleteik első lépéseként a szakemberek beszereztek némi mezőgazdasági hulladékként hátramaradt ananászlevelet, majd pedig a zsákmányt megszárították és ledarálták. Amikor az így keletkezett port egy, az emberi emésztőrendszer belső savas környezetét szimuláló, laboratóriumi rendszerbe helyezték, az anyagból csupán 1 gramm 45,1 gramm kisütött zsírt tudott felszívni magába.A kutatók az eredmények tükrében azt gyanítják, hogy az ananászlevél-őrlemény az elhízás meggátolásában is hathatós segítséget nyújthat.
Fotó: Szingapúri Egyetem
Feltételezéseik szerint, ha a hizlaló ételekkel egyidejűleg a fogyasztók (mondjuk kapszula vagy vékony ostyalap formájában) valamennyit ebből a porból is bevinnének a szervezetükbe, a granulátum felszívná a zsiradékokat, és zsírral bevont rostcsomókba tömörülne. Ezek a gócok aztán csak úgy, mint más ételek, elméletileg egy-három napon belül kiürülnének a szervezetből, vagyis nem lényegülnének át súlyfelesleggé.
Bár a kísérletek végkifejlete reménykeltő, a granulátum hatékonyságát még valódi emberi emésztőrendszerben is tesztelni kell. Az egyetem jelenleg kereskedelmi partnerek után kutat, hogy a technológiát továbbfejleszthesse.
agrotrend.hu / Store Insider