Hírek
A visszafogott sörfogyasztás akár egészséges is lehet
Azért itt tényleg visszafogott méretű adagokra kell gondolni.
A lisszaboni NOVA Egyetem kutatóinak egyik új tanulmánya szerint a sör erősítheti a bélflóra egészségét, és így számos betegség kialakulásának megakadályozásához hozzájárulhat. A tudósok szerint ezt a jótékony hatást a komlóban, árpában és élesztőben található, polifenol nevű, növényi vegyületek okozzák.
Az absztinens olvasók számára jó hír lehet, hogy az alkoholmentessör-fogyasztás ugyanilyen egészségügyi előnyökkel szolgálhat.
Fontos megjegyezni, hogy a tanulmány során végrehajtott kettős vak kísérletben meglehetősen kevés vizsgálati alany vett részt. Mindösszesen tizenkilenc 23 és 58 év közötti férfi működött közre a projektben.
Fotó: wikimedia
Ami az eredményeket illeti, a kísérletet követően a napi egy pohár (330 ml) alkoholos vagy szeszmentes sört elfogyasztó résztvevők bél mikrobiomja változatosabb képet mutatott, vagyis összességében „acélosabb” volt.
Általános egészségünk szempontjából a bélflóra épsége kulcsfontosságú tényező. Az emésztőrendszerben berendezkedett mikrobák számos, különösen veszélyes betegség kivédésében sarkalatos szerepet játszanak. A tudomány eddigi tapasztalata alapján „belső ökoszisztémánk” egyensúlyának fenntartása például az elhízás, a cukorbetegség, egyes szívproblémák, a rák és a demencia kialakulásának kockázatát is csökkenti.
agrotrend.hu / Store Insider