Hírek
A vetőburgonya-árusokat is ellenőrzi a hatóság
Nem érdemes ellenőrizetlen vetőburgonyát ültetni. A megspórolt költségnél ugyanis jóval többet veszíthet a termelő, hiszen ha véletlenül fertőzött gumókat vet el, a termés is veszélybe kerülhet.
Pórul járhat, aki rossz minőségű vagy ellenőrizetlen burgonyát ültet. Bár minden évben számos helyi és internetes hirdetésben kínálnak vetésre alkalmas méretű krumplit az eladók, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint ezek a tételek nem alkalmasak az elültetésre – írja a Magyar Nemzet.
fotó: pixabay.com
Mivel nem ellenőrzött vetőburgonyáról van szó, ezért előfordulhat, hogy valamilyen károsítóval fertőzöttek. A burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó baktérium például tavaly az előző évekhez képest jóval több helyszínen fordult elő hazánkban.
A hatóság szerint ennek legfőbb oka, hogy csökkent a fémzárolt, ellenőrzött vetőburgonya használata az országban – pedig az ebből fakadó anyagi kár kockázata jóval nagyobb, mint amennyi megtakarításra számíthat a termelő.
A növényegészségügyi kockázatok csökkentése érdekében a Nébih és a megyei kormányhivatalok az idén kiemelten ellenőrzik a vetőburgonya-árusítókat.
A fémzárolt vetőburgonya használata számos előnnyel jár. A termék minden esetben többlépcsős minősítési folyamaton és hatósági ellenőrzésen megy keresztül, a kereskedők pedig származási bizonylatot is adnak róla.
Annak érdekében, hogy a legjobb minőségű vetőburgonya kerüljön forgalomba, a hatóság szakemberei a teljes hazai vetőburgonya-előállító területet ellenőrzik és laboratóriumi vizsgálatot is végeznek.
– A fémzárolt vetőburgonyának biztosított a nyomonkövethetősége és a fajtaazonossága, valamint a megfelelő termesztési gyakorlat mellett a termésmennyiség is az elvárások szerint alakul – emelte ki a Nébih.
A hatóság ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy az előző évben vásárolt és felhasznált fémzárolt vetőburgonyát a következő évben már nem érdemes visszavetni. Az utántermesztés ugyanis kockázattal jár, előfordulhat többek között különböző vírusok okozta leromlás, amely egyik évről a másikra akár 60-70 százalékos terméskiesést is okozhat.
agrotrend.hu / Magyar Nemzet