Hírek
A tavaszi gombaszezon már itt van
Az idei, tavaszi gombaszezon slágere a sárga gévagomba. Egyre nagyobb számban fellelhető az erdei csiperke és a júdásfül is. A szakértő szerint minden esetben érdemes a gyűjteményt bevizsgáltatni, mert például a szegfűgomba mérgező párja halált okoz.
Az elmúlt időszak bőséges csapadékmennyisége és a napokban tapasztalható, folyamatos felmelegedés ideális körülményeket biztosít a gombák szaporodásához. Érdemes tehát figyelmesen kémlelni a természetet a gombás ételek kedvelőinek, ugyanis a Mars téren tíz éve gombabevizsgálással foglalkozó szakellenőr, Katzenmayer Jánosné Juhász Kati szerint a vadon termett gombánál finomabb nincsen – írja a delmagyar.hu.
fotó: pixabay.com
Rántva, mint a csirkemell
Elmondta, bár idén a téli kucsmagomba elmaradt, szép számmal akad azonban déli tőkegomba a puhafák törzsén és tövében, amely pörköltek és rántották kiváló ízesítője. Továbbá fellelhető már a mezőkön és a réteken a májusi pereszke, az erdőkben és az erdőszéleken pedig az erdei csiperke.
– Ezek nagyon jók pörköltnek, levesnek vagy rántottába. Lassan megindul a szegfűgomba is, amely trágyás réteken, mezőkön terem. Nagyon fűszeres, jól ízesíti a pörkölteket, leveseket. Most a legkiválóbb felhozatal a sárga gévagombából van, gyönyörűek. A korhadt fákat, elhalt tuskókat szeretik. Öt-tíz perc forralás után érdemes rántani. Nagyon finom, olyan íze van, mint a csirkemellnek. Szép számban terem az elmúlt években az elhalt fákon a júdásfül is, amely a kínai konyha egyik legkedveltebb alapanyaga – fejtette ki a szakellenőr, majd felhívta a figyelmet: a szabályozás szerint egy ember naponta összesen maximum két kilogramm gombát gyűjthet saját használatra.
fotó: pixabay.com
Nem érdemes kockáztatni
Hangsúlyozta, mivel a tét akár az élet is lehet, érdemes minden esetben bevizsgáltatni a gyűjteményt.
– A szegfűgomba a susulykával téveszthető össze, amely halálosan mérgező. A csiperke összes faja ehető a karbonszagú csiperkén kívül. Ezt mindenekelőtt erős vegyszerillatáról lehet felismerni, továbbá, ha elvágjuk, sárgul. Erős hasmenést, hányást okoz. A déli tőkegomba összekeverhető a nyárfa tőkegombával, amely bár nem mérgező, mégsem alkalmas fogyasztásra – magyarázta a szakértő.
Csoportosítsunk!
A gombavizsgálat során elég egyetlen rossz példány az ehető fajok között, és a szakellenőrnek kötelessége az egész gyűjteményt kidobni.
– Érdemes a gombaszedés során fajonként különválasztani a gombákat. Ha nincs annyi kosarunk, legalább egy újságpapírral elkülöníteni azokat – ajánlotta Katzenmayerné Juhász Kati, aki hozzátette: Csongrád megye kiváló terület a gombagyűjtők számára.
– Sándorfalva, Dóc és Ópusztaszer környéke nagyon gazdag lelőhely, de sokan hoznak gombát a Boszorkányszigetről és Balástya környékéről is – mondta.
agrotrend.hu / delmagyar.hu