Hírek
A szervezet több rostot igényel az ajánlott mennyiségnél
A beltartalomra fókuszáló élelmiszer-fejlesztések egyik jellemző területe a rosttartalom fokozása, amelynek ígéretes lehetősége az inulin hozzáadása.
Az Innova Market Insights felmérése alapján az amerikai fogyasztók 44%-a állítja, hogy növelte rost bevitelét, azonban fogyasztásuk továbbra is elmarad az ajánlottól. Hasonló módon a magyar lakosság rostbevitele is alacsony, így az élelmiszerek rosttal történõ dúsítása egy ígéretes lehetõséget nyújthat hazai viszonylatban is – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
fotó: pixabay.com
Az inulin olyan számos növényi élelmiszerben (pl. cikória, búza, banán) megtalálható poliszacharid, amely az emésztõrendszeren bontatlanul halad át, a belekben prebiotikumként hat, segítve az emésztõrendszerben zajló jó baktériumok táplálkozását és számuk növekedését. Az inulin segít a testsúly csökkenésben, a vércukorszint szabályozásában és a kalcium felszívódásában.
Felhasználása az új termékek fejlesztése mellett a megszokott termékek számára is kiváló lehetõséget nyújthat (pl. csökkentett cukor és megnövelt rosttartalmú gabonapelyhek).
Az inulin elõretörését jól mutatja, hogy NDP-je (Net Domestic Product) 2012 és 2019 között megduplázódott, és 2024-re várhatóan meg fogja haladni a 350 millió dollárt.
agrotrend.hu / NAK