Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

A Mogyi Kft. (Baja) bejelentésére ízesített, pörkölt kukoricaszem-termékeket hívott vissza a NÉBIH

A határérték feletti aflatoxin tartalom lehetséges előfordulása miatt a Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!

A termékvisszahívás kizárólag az alábbi adatokkal azonosított termékekre vonatkozik.

1. Mogyi márkájú Mexicorn sózott, chilis ízű pirított kukoricaszemek 70 g

Mexicorn sózott, chilis ízű pirított kukoricaszemek 70 g

Minőségmegőrzési idő: 2023.11.10., 2023.11.11., 2023.12.22., 2023.12.23., 2024.01.12., 2024.01.17., 2024.01.26., 2024.01.31.

 

2. Mogyi márkájú Mexicorn sózott, pirított kukoricaszemek 70 g

Mexicorn sózott, pirított kukoricaszemek 70 g

Minőségmegőrzési idő: 2024.01.10., 2024.01.23., 2024.01.30.

 

3. Mogyi márkájú Snack Mix, sörös 80 g

Snack Mix, sörös 80 g

Minőségmegőrzési idő: 2023.11.18., 2024.01.20.

 

4. SPAR Snack-mix chili 250 g (Forgalmazó: SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.)

SPAR Snack-mix chili 250 g

Minőségmegőrzési idő: 2023.11.11.

 

5. SALTY chilis, pörkölt kukoricaszemek 70 g (Forgalmazó: Penny-Market Kft.)

SALTY chilis, pörkölt kukoricaszemek 70 g

Minőségmegőrzési idő: 2023.11.15., 2023.11.21., 2024.01.23., 2024.01.24.

 

A mikotoxinok különböző penészgombák által termelt másodlagos anyagcseretermékek, melyek elfogyasztva az állati és emberi szervezetre egyaránt toxikus hatást fejtenek ki. Közülük talán a legsúlyosabb problémát okozó mikotoxinok az Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus és Aspergillus nominus gombák által termelt aflatoxinok. Az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek. Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, melynek során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet. Akut aflatoxin mérgezés elsősorban a fejlődő országokban fordul elő, ahol az éghajlat kedvez az Aspergillus fajok szaporodásának és a toxintermelődésnek. A fejlett országokban az akut aflatoxin mérgezés kockázata elhanyagolható, azonban a kis mennyiségű aflatoxin hosszú időn keresztül történő, rendszeres fogyasztása növelheti a máj krónikus gyulladásos és daganatos megbetegedésének valószínűségét, az immunrendszer gyengítése miatt pedig a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet csökkenheti. Különösen érzékenyek az aflatoxinokra a gyermekek, valamint azok, akik a hepatitisz B vírus által okozott májgyulladásban szenvednek. Az aflatoxinnal leginkább szennyezett termények az olajos magvak (pl. földimogyoró, pisztácia, gyapotmag, szárított gyümölcsök, fűszerek), kukorica. Az állatok szervezetébe az aflatoxin a takarmánnyal kerül be, legnagyobb mértékű kiválasztódással a tejelő tehenek esetében a tehéntejben lehet számítani. A lakosság védelmére számos élelmiszer és takarmány maximálisan megengedhető aflatoxin tartalmát Uniós jogszabály írja elő.

agrotrend.hu / NÉBIH

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés