Hírek

A minőségi tej fogyasztására figyelmeztetnek a kutatók

A Nemzetközi Tejszövetség 1957 óta minden év május utolsó keddjén – idén május 26-án – tartja a tej világnapját. Az egészséges táplálkozás alapvető részei a tej és a tejtermékek fogyasztása. Sajnálatos módon a hazai egy főre vetített átlagos éves tejfogyasztás lényegesen alacsonyabb, mint az Európai Unió állampolgárai által elfogyasztott tej és tejtermékek. A hazai tejfogyasztás növelése, valamint a minőségi tejtermelés és tejtermékek előállítása érdekében a Szent István Egyetem kutatói a tej jelentőségére és fontosabb tulajdonságaira hívják fel a figyelmet.

A tej és a tejkészítmények megítélése rendkívül ellentmondásos napjainkban, egy-egy szempontból megítélni valamit azonban sosem megalapozot – írja az otpagrar. A tej biológiai értelemben az emlősállatok tejmirigye által termelt biológiai folyadék (biológiai mátrix), amely az újszülöttjeik táplálására szolgál. Ennek megfelelően mindent a legoptimálisabb formában tartalmaz, amelyre az újszülöttnek szüksége van, tehát számukra teljes biológia értékű táplálék. Az ember táplálkozásával kapcsolatban régóta számos lelet utal arra, hogy már a történelem előtti időkben is fogyasztotta a tejet és tejtermékeket.

Fotó: pixabay.com

Nem véletlen, hogy a tej és tejtermékek az alapvető élelmiszerek közé tartoznak. A tejben csaknem minden, az emberi szervezet működéséhez, fejlődéséhez szükséges tápanyag benne van. A tej jelentős mennyiségben tartalmaz nagy biológiai értékű fehérjét, tejzsírt, benne több értékes zsírsavat, pl. omega-3 zsírsavak, konjugált linolsav (szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedések megelőzése), tejcukrot. Ezen túlmenően jelentős forrása a kalciumnak és egyéb szükséges ásványi anyagoknak (kálium, foszfor, magnézium, cink, réz stb.), zsírban és vízben oldódó vitaminnak (pl. A, D, E, K, B2, B12).

Fontos felhívni a figyelmet, hogy a tejben lévő anyagok könnyen emészthető formában vannak jelen. Nem szabad a tejet és a tejtermékeket önmagában csak a különböző tejalkotók alapján megítélni. Az egyes tejalkotók biológiai mátrixként egymás hatását erősítik, így élettani hatásuk sokkal összetettebb és kedvezőbb, mintha az egyes tejalkotókat külön-külön értékelnénk. A jó minőségű tej és tejtermékek a különböző tejalkotókra nem érzékeny embereknél tehát rendkívül kedvező hatásúak a humán táplálkozás szempontjából. Különösen igaz ez a funkcionális tejtermékekre. 

Ugyanakkor fontos azt is megemlíteni, hogy vannak olyanok, akiknek a szervezete valamelyik tejalkotóra érzékeny. Ez nemcsak a tejre, tejtermékekre igaz, hanem más, akár növényi eredetű élelmiszerekre is. Gondoljunk csak a mogyoró-/olaj-, liszt-, de akár az eper érzékenységre. A vaj fogyasztási szokásokban alternatívát jelentő margarinok, noha az alapanyaga növényi olaj, margarinként soha nem fordul elő a természetben, és van olyan ember, akinél nem kívánt hatásokat, allergiát okoz.

A vaj ugyanakkor koncentráltan tartalmazza a tejzsírban természetes módon előforduló bioaktív anyagokat. Azoknak, akiknek szervezete nem tudja lebontani a tejcukrot, és/vagy allergiát okoz, ami a hazai lakosság jelentős, kb. 10-20 %-át érinti, technológiai úton, természetes módon eltávolítják a tejcukrot, így a tejet, és az ebből készült tejtermékeket már fogyaszthatják. Egyik új területe a tehéntejtermelésnek az A2 tej előállítása, ami a normál tejtől eltérően kevésbé okozhat problémát az A1-es típusú béta-kazeinre érzékeny fogyasztóknak.

Fotó: pixabay.com

A világ tehéntejtermelése és az ehhez szorosan kapcsolódó tejfeldolgozás Európában, Észak-Amerikában és újabban Ázsiában koncentrálódik. A világon megtermelt tehéntej mintegy harmada Európából származik, ezt követi kissé lemaradva Ázsia, majd Észak-Amerika. A világ összes tejtermelésének közel kétharmadát adja együttesen Európa és Ázsia (FAO). Jó tudni, hogy az európai országokban a tej döntő hányadában tehéntejet jelent, míg az egyéb állatfajoktól (bivaly, juh, kecske) származó tej részaránya igen szerény. Fontos megjegyezni, hogy pl. a kecsketej termelése erőteljes fejlődésnek indult a világban, köszönhetően a kecsketej széles körű felhasználhatóságának, valamint kedvező élettani hatásainak. A kecsketej kedvező táplálkozásbiológiai hatásai egyre közismertebbek.

A kecsketej tehéntejnél kedvezőbb megítélését, a kecsketej kedvezőbb aminosav-, zsírsav-, ásványi anyag tartalmával, illetve összetételével hozzák összefüggésbe, amit egyre több kutatási eredmény is alátámaszt.

Az Szent István Egyetem Állattenyésztés-tudományi Intézet tejtermeléssel kapcsolatos kutatásainak előterében, napjainkban a kedvezőbb tejösszetétel-előállítás, így a funkcionális (megnövelt bioaktívanyag-tartalmú) és összetételű zsír/zsírsav, és fehérje A2-es tej termelés áll. A funkcionális tej alapanyag előállítási kutatásokat nemcsak a tehén-, hanem a juh- és kecsketej esetében is folytat az Intézet. Az Állattenyésztés-tudományi Intézet szorosan együttműködik a funkcionális élelmiszer, így tejtermékek fejlesztésével összefüggésben is a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának, Hűtő és Állatitermék Technológiai Tanszékével és más szakmai kollektívákkal.

agrotrend.hu / otpagrar

 

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés