Hírek

A magyar pálinka minőségét ellenőrzik

Fokozottan vizsgálja októberig a kajszibarack- és málnapálinkákat kora ősszel a Nébih. Az ellenőrzésre azért van szükség, mert a kedvezőtlen időjárás miatt idén ezekből a gyümölcsökből kevés termett, de a legtöbb gyümölcspálinkát szabályosan továbbra is csak hazai alapanyagokból, hagyományos eljárással lehet készíteni.

Sokkal kevesebb, a várt mennyiség ötöde termett a hácsi kajszibarack ültetvényen. A tavaszi fagyok, az aszály és végül az egymást követő jégesők szinte minden gyümölcsöt elpusztítottak. Országszerte hasonló a helyzet. Az agrárkamara szerint a szélsőséges időjárás a kajszitermés legalább 70-, de akár 95 százalékát, illetve a málna 80 százalékát tette tönkre.

A gyümölcshiány miatt ebben az újszilvási üzemben idén nem készítenek barack pálinkát. Szilvából pótolják a kiesést, de ahhoz, hogy az így készült ital megkaphassa a pálinka nevet, ugyanolyan szigorú feltételeknek kell megfelelnie mint a baracknak – írja a hirado.hu.

fotó: wikipedia

Ugyanis a 2013-ban hungarikumnak választott pálinka csak olyan gyümölcspárlat lehet, amelynél a termelő igazolni tudja, hogy itthon termett gyümölcsből készült és az erjesztését, lepárlását és palackozását is Magyarországon végezték.

„A termelőnek igazolni kell, ennek a szilvának az eredetét, be kell mutatni például a permetezési naplóját. Ez mellett szállítólevelet kell, hogy kiállítson, majd a számlát a gyümölcsről. Ezeket összegyűjtve bekönyveljük. Majd ennek a folyamatát, mint az erjesztés, a főzés, palackozás értékesítés ezt végig-végig nyomon követésnek hívják, ezeket a feladatokat végig rögzíteni kell” – mondta el az M1 stábjának Bolyhos Zoltán, a Bolyhos Pálinkafőzde ügyvezető igazgatója.

A gyümölcshiány miatt a Nébih október elejéig kiemelten ellenőrzi a főzdék kajszibarack- és málna készletének származását, és az abból készült pálinkát. A vizsgálat célja, hogy ne készülhessen külföldi gyümölcsből pálinka.

Barátossy Gábor, a Nébih Bor és Alkoholos Ital Ellenőrzési Osztályának vezetője úgy fogalmazott: „A NÉBIH kiemelt ellenőrzésének célja az, hogy a korábbi években tapasztalt, egyre inkább a minőség felé orientálódó pálinkaelőállítás minőségét fentartsuk és azokat az esetlegesen a piacra kerülő nem kívánatos termelőket, illetve termékeket eltávolítsuk.”

Barátossy Gábor hozzátette: szabálytalanság esetén a bírság 15 ezertől 150 millió forintig terjedhet, amellett, hogy a hibás terméket zár alá veszik és kivonják a forgalomból. És súlyos esetben akár be is zárják, vagy korlátozzák a szabálytalan üzemet.

agrotrend.hu / hirado.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szakmai partner
Nyakas Farm
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés