Hírek
A lisztbogár lárvája emberi fogyasztásra alkalmas
Az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerdán közreadott véleménye szerint emberi fogyasztásra alkalmasak a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájából készített élelmiszerek.
Az uniós ügynökség első vizsgálati jelentését a közönséges lisztbogár lárvájából készített élelmiszerek uniós engedélyezésére irányuló kérelem alapján készítette – írja az origo.hu.
fotó: wikipedia
Az állásfoglalás zöld jelzést ad a lisztbogárlárva élelmiszeripari felhasználásának, az ügynökség véleménye szerint ugyanis a rovarlárvából származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.A LISZTBOGÁR LÁRVÁJA EGÉSZBEN VAGY POR FORMÁJÁBAN EMBERI FOGYASZTÁSRA ALKALMAS- közölték.
"Ügynökségünk tudományos szakvéleménye támogatja azokat az uniós és nemzeti döntéshozó szerveket, melyek e rovarlárvából előállított élelmiszeripari termékek európai piacokon való engedélyezéséért felelősek" – fogalmazott közleményében az olaszországi Parmában működő uniós ügynökség.
A ROVARLÁRVÁK SZÉLESKÖRű ÉLELMISZERIPARI ALKALMAZÁSA KÖRNYEZETI ÉS GAZDASÁGI ELőNYÖKKEL JÁR, HA A HAGYOMÁNYOS ÁLLATI FEHÉRJEFORRÁSOKAT OLYANOK HELYETTESÍTIK, AMELYEK KEVESEBB TAKARMÁNYT IGÉNYELNEK, KEVESEBB HULLADÉKOT TERMELNEK ÉS KEVESEBB ÜVEGHÁZHATÁSÚGÁZ-KIBOCSÁTÁST EREDMÉNYEZNEK.Az alacsonyabb költségek és árak növelhetik az élelmezésbiztonságot – közölték.
A szerdán közzétett jelentés az első vélemény az EFSA-hoz beadott tizenöt fajta rovarlárva élelmiszeripari felhasználására vonatkozó kérelmek közül – tették hozzá.
Az EFSA ajánlását követően az Európai Bizottság és az EU tagállamainak feladata a lisztbogár lárvájának uniós szintű élelmiszeripari felhasználására vonatkozó jóváhagyás megadása.
agrotrend.hu / origo.hu