Hírek

A klímaváltozás miatt van veszélyben a világhírű spanyol sonka

Az egyik messze földön ismert spanyol sonka ételkülönlegesség a jamón ibérico bellota néven ismert különleges finomság. Különleges és elképesztően drága – az igazi spanyol sonka. Itthon hatkilós spanyol sonkát 136 ezer forintért kínált egy cég. Lesz ez drágább is, mert a klímaváltozás miatt a sertések egyre kevesebb sonkanövelő alapanyaghoz, azaz makkhoz jutnak.

A tavalyi év volt a legmelegebb Spanyolországban; illetve ez volt a harmadik legszárazabb. Extremadurában, amely a hivatalos denominación de origen státusú négy kis sonkatermelő régió egyike, az elmúlt ötven évben 35 százalékkal csökkent a csapadék mennyisége – írta a Magyar Nemzet. Ez a hústermelés húszszázalékos visszaeséséhez vezetett, s ez értelemszerűen kihat a híres spanyol sonka előállításának folyamatára is.

Fotó: pixabay.com

Az elmúlt években az ibériai sertések egyre kevesebb makkot találnak, mivel Spanyolországban az emelkedő hőmérséklet és a kevés csapadék miatt a tölgyesekben a makktermés is visszaesett. Márpedig éppen a makk miatt járják a disznók a tölgyerdőket Spanyolország zord északnyugati részén. Nem is akármilyen malacokról van szó. Kizárólag feketelábú sertésekből készítik a különleges sonkát, amelyek életük utolsó hónapjában csak makkot lakmároznak.

Germán Arroyo, a spanyol ételekre specializálódott Brindisa étteremcsoport húsfelvásárlója a New Europeannak arról beszélt, hogy a világon mindenhol nehézségek vannak, ez alól Spanyolország sem kivétel. A termelési költségek emelkednek, a munkaerőköltségek esetenként negyven százalékkal nőttek, a gabonafélék (takarmányok) árai megduplázódtak. Ilyen körülmények között a kistermelők nagyon nehezen tudnak ibérico sertéshúst és sonkát előállítani. Egyes gazdálkodók ötven százalékkal csökkentették a termelést a növekvő költségek miatt és azért, mert számos vevő nem hajlandó többet fizetni az ételkülönlegességért. A szakma ismerői szerint egy-két éven belül az ügyfelek biztosan magasabb árakkal szembesülnek.

Az éghajlatváltozás okai és a spanyol sonka ára

José Pizarro, aki több londoni spanyol étterem tulajdonosa azt mondja: „tagadhatatlan, hogy a klímaváltozás mindent érint a mezőgazdaságon, a gazdálkodáson és a szőlőtermesztésen keresztül”, és ez alól szeretett spanyol sonkája sem kivétel. ő annyit tehet, hogy olyan beszállítókat választ, akik természetbarát módon gazdálkodnak. Egy olyan országban ez a fejlődés iránya, ahol a sertésállomány száma meghaladja az emberek számát – legalábbis a 2018-as adatok szerint.

A dehesa kocsányos tölgyek nyirkosabb éghajlaton őshonosak, egy korábbi kedvező klimatikus környezet emlékeiként maradtak meg Spanyolország néhány pontján. Ezek a fák azért küzdenek, hogy túléljék a mostani hosszú, forró és száraz nyarakat. Akárcsak a finom sajtok és borok esetében, a makk behozatalát is tiltják Spanyolországban. A gazdálkodók nem örülnének a makkimportnak, mert az megzavarná a hagyományos gyártási módszereket.

Miért különleges a világhírű spanyol sonka?

David King professzor szerint a változó éghajlat akadályozni fogja a hústermelést, különösen az olyan országokban, mint Spanyolország. „A spanyol sonka, vagyis a Jamón ibérico egy nagyon különleges, nagyon helyi termék. A gazdálkodók problémái egy globális probléma helyi lenyomata. Az Északi-sarkkör környéke négyszer gyorsabban melegszik fel, mint a bolygó többi része. A grönlandi jég visszafordíthatatlanul olvad, és ha minden eltűnik, a tengerszint hét méterrel emelkedik. Ha a dolgok így folytatódnak, a helyzet sokkal rosszabb lesz – Európában és az egész világon.

Az, ami Spanyolországban történik, ezt jelzi. Klimatikus szempontból ez a vidék az egyik legjobban sújtott az emelkedő hőmérséklet és a csökkenő csapadék miatt. A gazdálkodási gyakorlaton változtatni kell. A vegetáriánusokon és a vegánokon kívül talán senki sem kívánja a jamón ibérico végét. ,,A sertéseknek októberben kilencvenkilósnak kellene lenniük, januárban pedig már 150 kilósnak, de most sokkal kisebbek” – panaszkodott a makkhiány egyértelmű következményére az egyik tenyésztő, aki szerint így sokkal tovább kell hizlalnia az állatokat, ami hatalmas plusz költséget jelent. Az Ibériai Malactenyésztők Szövetsége szerint 2023-ban 150 ezerrel kevesebb sertést fognak levágni, amitől égbe szökhet a legendás spanyol sonka ára.

Még nem tudják, hogyan változhatnak a gazdálkodási gyakorlatok, de a spanyol sonkakészítők kénytelenek alkalmazkodni. Feltéve, hogy nem akarják elveszíteni a világ legfinomabb sonkáját, amely lágy állagáról, gazdag, zamatos ízéről és gyönyörű márványosságáról híres.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szakmai partner
Nyakas Farm
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés