Hírek

A jövő szuperélelmiszerét a tengerben termesztik

Ángel León, a spanyol séf hírnevét innovatív tengeri ételek “feltalálásával” vívta ki. Nemrégiben pedig felfedezett valamit a tengeri fűben, ami a tengerről alkotott eddigi tudásunkat teljesen felforgathatja. A forradalmi történetről a The Guardian számolt be.

Miközben León Spanyolország egyik leginnovatívabb szakácsaként újabb kulináris ízek után kutakodott, az otthonához közeli Cádizi-öbölben észrevett egy eddig általa nem tapasztalt jelenséget: EGY APRÓCSKA ZÖLD GABONASZEM TAPADT A TENGERIFű TÖVÉHEZ. Ételekhez szokott észjárásával a séfnek egyetlen kérdés fogalmazódott meg a fejében: vajon ehető-e a tengeri gabonaszemecske – írja az origo.hu.

fotó: piqsels.com

Labortesztek sokaságát végezték el a szakács kérésére a gabonaszemen, amelynek eredménye megdöbbentő volt:A NÖVÉNY GLUTÉNMENTES, MAGAS OMEGA 6 ÉS 9 ZSÍRSAVTARTALMÚ ÉS GABONASZEMENKÉNT 50 SZÁZALÉKKAL TÖBB FEHÉRJÉT TARTALMAZ, MINT A RIZS.Egyediségéhez egy adalék, hogy édesvíz és műtrágya nélkül növekszik. 

A találmány a séfet, akinek Aponiente nevű étterme 2017-ben a harmadik Michelin-csillagot is kiérdemelte, arra sarkallta, hogy A KÖZÖNSÉGES TENGERIFÜVET, MINT POTENCIÁLIS SZUPERÉLELMISZERT beemelje a közbeszédbe, annak tudatában, hogy egyedi életciklusának messzemenő következményei lehetnek.Egy olyan világban, amelynek háromnegyedét víz alkotja, ez a felfedezés alapvetően megváltoztathatja azt, ahogyan eddig az óceánokról vélekedtünk. Ez egy olyan új koncepció kezdete lehet, amelyben a tengereket, mint megannyi hatalmas kerteket gondozhatjuk, védhetjük és felhasználhatjuk."– nyilatkozta León. 

A mesterszakács további kutatásai során kiderült, hogy a növény Sonora-ban – Mexikó egyik szövetségi állama a Kaliforniai-öböltől keletre – élő őslakos nép étrendjének fontos alkotóeleme volt. A jelen felfedezésig ez volt az egyetlen ismert eset arra, hogy tengerből származó gabonát emberi táplálékforrásként használtak fel. 

Ezután adódott a kérdés, hogy ez az évelő növény vajon termeszthető-e. A Cádizi Egyetem csapatával és a regionális kormány kutatóival együttműködve kísérleti projekt vette kezdetét egy 0,75 hektáros sós mocsár három kis területének adaptálására, amelyet León "tengeri kert"-nek nevezett el. 

A projekt 18 hónappal később sikeres eredményre vezetett. León a növényt számos receptjébe beillesztette, megőrölte, hogy lisztet készíthessen belőle kenyérhez és tésztához, és Spanyolország klasszikkus rizses ételeinek ízesítéséhez is felhasználta. 

A "tengeri kertben" León és csapata megfigyelhette, hogyA NÖVÉNY VALÓBAN MÉLTÓNAK BIZONYULT AZ ÖKOSZISZTÉMA ÉPÍTőKőJE ELNEVEZÉSHEZ,az elhagyatott sós mocsarat virágzó, életteli teli hellyé varázsolta. 

A növény más területekre is pozitív hatással van:A TRÓPUSI ESőERDőKNÉL 35-SZÖR GYORSABB SZÉN-DIOXID MEGKÖTÉSÉRE KÉPES, EGYES KÖRNYEZETVÉDELMI SZERVEZETEK PEDIG A KLÍMAVÁLSÁG ELLENI KÜZDELEM "ELKÉPESZTő ESZKÖZÉNEK" NEVEZTÉK.Az óceán által kibocsátott szén-dioxid 10 százalékát nyeli el évente, annak ellenérre, hogy a tengerfenék mindössze 0,2 százalékát fedi le. A növény tetőfedő anyagok szigetelésére, sőt a tenger gyümölcseinek csomagolására is felhasználható. 

Spanyolország déli részén a csapat első tengeri kertje azt sugallja, hogy a potenciális átlagos termés körülbelül 3,5 tonna lehet hektáronként. Míg a hozam körülbelül egyharmada annak, amit el lehet érni a rizzsel,LEÓN RÁMUTATOTT AZ ALACSONY KÖLTSÉGű ÉS KÖRNYEZETBARÁT TERMESZTÉS LEHETőSÉGÉRE IS.

León és csapata globális megközelítést terveznek projektjükhöz, megnyitva a lehetőséget az emberek számára, hogy kiaknázhassák a növényben rejlő potenciált a vízi ökoszisztémák fellendítése, a populációk táplálása és az éghajlati válság leküzdése érdekében. "Kinyitottunk egy ablakot" – mondja a séf. "Úgy gondolom, hogy ez egy forradalmian új módja annak, hogy tápláljuk magunkat."

agrotrend.hu / origo.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés